Kupidó

2009. 02. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kupidó, a görögöknél Érosz, Aphrodité (a szerelem istennője) és Arész (a háború istene) gyermeke, bár származásáról több különböző legenda maradt fenn. A szerelem, a kéj és a közösülés istene volt. Míg anyja a vegyes párokat favorizálta, Érosz a férfiak közötti „tiszta” kapcsolatokat támogatta. Fiatal, szárnyas férfiként ábrázolták, szobrai a csak férfiak által látogatható sportlétesítményekben általánosak voltak, kitalálhatjuk, miért.

Az indiai mitológiában Káma a megfelelője, akit szintén fiatal, szárnyas alakként képzeltek el, kezében néha pajzs, általában íj. Brahma, vagy Vishnu gyermeke. A testi szerelem, a felszabadultság, a kéj istene, patrónusa az önmegvalósításhoz vezető négy fontos lépés, világi siker, kötelesség, belső szabadság, érzékiség egyikének. A Káma sutra megihletője.

A rómaiaknál Kupidó, a szerelem és a szépség istene, Ámor néven is ismert. Az egyik verzió szerint Mars hadisten (Árész megfelelője) és Vénusz (Aphrodité megfelelője), fiatal fiú, aki a szerelmet terjeszti és kedveli a csínyeket. Egy másik verzió szerint Nyx (az éjszaka istennője) és Erebus (a sötétség istene) a szülei. A kultusza szoros kapcsolatban állt Vénuszéval és hatalmát még az anyjáénál is nagyobbnak tartották, mivel a holtak, a tengerek állatai és az Olümposz istenei felett is hatalma volt. Általában fiatal, meztelen vagy vászonpelenkába csomagolt gyermekként ábrázolták, kezében a már megszokott íjjal. Az idők során számtalan formában találkozhatunk vele. Hol egy, hol kéttegeznyi nyila van, ezekből az egyik aranyhegyű és szerelmet, a másik ólomhegyű és gyűlöletet kelt. Hol pajzánnak, hol perverznek írták le, játékossága és huncutsága az egyetlen, ami állandó.

A Valentin nap egyik védnökévé lett, szerelemhozó képességei miatt. Néha bekötött szemmel ábrázolják, hogy a szerelem vakságát szimbolizálják. Szinte mindenhol szárnyas kisgyerekként, „puttó angyalkaként” jelenik meg, általában szív formájú nyílhegyekkel leselkedik gyanútlan áldozataira.

Látható fiatalsága ellenére nyugodtan rábízhatjuk a kezében tartott fegyvert, évezredes gyakorlata van a forgatásában. Pajkosságának köszönhetően a legváratlanabb, néhol egyenesen abszurd, helyzetekben lobbantak lángra szerelmek. A bimbózó, vagy lobogó szerelem ünnepének keresve sem találhatnánk jobb patrónust.

A Valentin napról sok hasznos és érdekes cikket olvashattok még az ajandek.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top