Toleranciával a világban

2009. 02. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A természet úgy intézte,hogy az emberek külsőre és belsőleg is nagyon különbözzenek egymástól. Mivel ilyen változatosak vagyunk talán beleférhet az is, hogy mindenkinek saját véleménye, tapasztalata és felfogása legyen dolgokról. De ez semmikép nem jelenti azt, hogy ettől még jobb vagy rosszabb ember.

A tolerancia megköveteli, hogy viselj el minden embert. Nem azt követeli meg, hogy szeress is minden embert (ez a toleranciánál sokkal nehezebb, sokkal magasabb rendű felfogás); a tolerancia egyszerűen az elfogadásról szól. Emberileg képtelenség kedvelni minden embert (hiszen különbözőek vagyunk), de igenis emberi kötelesség (lenne) a többi ember elfogadása.

Nem gondolom, hogy bárkinek is joga a másik ember bírálata, szidalmazása és mocskolása. Pedig sajnos ez a jellemző a mai társadalomra. Ha kicsit toleránsabbak lennénk egymáshoz,talán boldogabbak lehetnénk a magunk alakította világban.

Erre próbálja felhívni a figyelmet a következő cikk is.

"November 16-án, kedden került sor az ENSZ-kezdeményezte tolerancia világnapra.Ez alkalomból adták át az UNESCO 1995-ben alapított, s egy indiai diplomatáról és íróról elnevezett „Madanjeet Singh" díját, amellyel a tolerancia és az erőszakmentesség terén kifejtett tevékenységet ismerik el. Idén a díjat Taslima Nasrin bangladeshi újságírónő kapta. Nasrin asszony a '80-es évek végén tett szert világhírre, amikor számos cikkben felszólalt a nők ázsiai elnyomása ellen. Ezt követően több iszlám fundamentalista csoport súlyosan megfenyegette őt. Napjainkban egy új bangaldeshi törvénykönyvért, a nemek egyenlőségéért és a laikus oktatásért küzd hazájában. Több, mint 20 kötete jelent már meg, amelyeket bengáli nyelven írt. A díjátadási ünnepségre kedden, Párizsban került sor."

A Tolerancia Világnapja alkalmából Khofi Annan ENSZ-főtitkár üzenetet tett közzé. A vezető politikus kifejtette, hogy nem létezik társadalom, amely elérhetné a békét és a tartós fejlődésta tolerancia nélkül. A világot egyre növekvő kölcsönös függőség jellemzi, társadalmaink multikulturálissá válnak. Ám minden különbözőségnél fontosabbak közös céljaink: az, hogy teljes életet élhessünk, s gyermekeinknek egy olyan világot hagyjunk hátra, ahol szabadságban, a szükségtől és a félelemtől védetten élhetnek. A tolerancia nem azt jelenti, hogy pusztán elviselem a másikat, hanem hogy cselekszem a szabadsága érdekében – írja még Khofi Annan ENSZ-főtitkár, majd végezetül hozzáteszi:

„Ezen a világnapon arra hívok fel mindenkit, hogy a toleranciát tegye cselekvésének alapelvévé, amely meghatározza egész életvitelét."

Érdemes elgondolkoznunk rajta és szebbé tehetjük a világot. Az írásom ajánlom mindazon Donna tagnak, akik a cikkekben élesen és személyeskedve bírálnak. "Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre, ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

Halacska



Szerző

donna.hu



Scroll to Top