Kütyü, ami körülvesz 2.

2008. 10. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tudod mi az a webkamera? Na és a pendrive? Nem? Akkor te még biztos nem vagy jártas a modern internetes kommunikációban. Nézd csak, miről maradtál le? 
A webkamera a legtöbb embernek biztosan az egyik legfőbb kommunikációs eszköze. Nincs olyan, akinek ne élne egyik rokona, ismerőse távol a nagyvilágban. Vagy nézzük a legegyszerűbb példát: a gyerek másik városba megy tanulni. Az persze jó, hogy van telefon, de nem igazán kifizetődő, ha Afrikába telefonálunk csúcsidőben, vagy akár itt Magyarországon. Így csak a hangját halljuk az ismerősnek, látni viszont nem látjuk. Erre találta fel valamelyik ügyes ember a webkamerát. Ezzel bármikor beszélhetünk a számítógépen ismerősünkkel, úgy hogy közben látjuk is. Így máris elviselhetőbb a gyerek hiánya, ha csak egy hónap múlva tud hazajönni a tanulmányai miatt, vagy épp cserediákként külföldön tartózkodik.
A mobilok sem akartak lemaradni, így a gyártók kitalálták a videótelefonálást. Ami hasonló egy webkamerához, csak drágább, nem sok helyen elérhető, mert nincs hálózati lefedettség, és pici a kép. De legalább van. 
 
Az internetes kommunikációban fontos, hogy az adataink bármikor rendelkezésre álljanak, hisz nem mindig tudunk az otthoni gépről a hálózatra kapcsolódni, és az iskolában, munkahelyen is használhatóak kell, hogy legyenek. 
Erre van a pendrive. épzeljük el, hogy papírokat és mappákat kellene cipelnünk, amelyek körülbelül húsz kilósak, mert az értekezleten be kell mutatnunk a legújabb kutatásunk eredményeit. És hát a jó munkához sok adat kell, és még több papír, így a tanulmány kétszáz oldalasra sikeredett. Ezt becipelni jó móka lenne, plusz még a fotókat a gyerekről, mert azokat meg akarod mutatni a munkatársaidnak. És most képzeld el, hogy ez mind elfér a tenyeredben.
A kis adathordozó, amit egyszerűen csak pendrivenak hívunk ilyenekre képes. Számtalan külsővel kapható, akár kisautó, vagy püssfigura formájában, de sokszor inkább ékszerre hasonlít, hisz a nyakunkba akasztva is hordhatjuk. 
A távolabbi jövőt illetően, ami már itt van, de mégsincs, vegyük szemügyre például az ízlelő robotokat. Furán hangzik ugye? Pedig léteznek. Az ízlelő robot a karjába szerelt érzékelők segítségével vizsgálja a borokat és az ételeket. A kibocsátott infravörös fény áthalad a mintán, majd az elnyelt fény hullámhosszából kikövetkezteti az étek vagy az ital típusát. A beépített hanggenerátor segítségével a robot pontosan közli, mit talált. Segíthet a megfelelő ételhez, a megfelelő bort kiválasztani. Sőt a bortermelők is alkalmazhatják, a boraik minőségellenőrzéséhez. 
Azonban a fejlesztők elismerték, ízlelési képességeinek még vannak korlátai: a világ borpiacán több ezer fajtájú bor található, a robot azonban csak néhány tucat között képes különbséget tenni. 
 
De nem csak a hétköznapokban vannak jelen a robotok. Az aknamezőkön robotokkal kutatnak, a fel nem robbant aknák után. Ez sokkal veszélytelenebb, mintha emberek mászkálnának és sérülnének meg. Így a robotok emberélteket mentenek meg. 
De kanyarodjunk vissza a kevésbé távolinak tűnő jövőbe. És az átlagembernek egy kicsit hasznosabbnak tűnő dolgokra. Itt a legújabb zsebmelegítő. Kis szívecske alakú szódium-acetátot tartalmazó, gombnyomásra melegedő izé. Hasznos lehet télen, amikor lefagyott ujjainkat zsebre dugjuk. 
Szintén újdonság, az itthon még nem kapható, de nyugaton már népszerű, a kulcstartó méretű üvegház
Az egész egy gyufásdoboznyi átlátszó műanyag tok (4,5 x 2,5 cm), amely elvileg megfelelő életteret biztosít egy aprócska növénynek – bár erről a növény véleményét senki sem kérdezi. A növényke a doboz alján lévő apró lyukakon keresztül jut vízhez és levegőhöz. Az üvegcse alsó részén vízmegkötő réteg található, ami megfelelő nedvességet biztosít akár két hónapra is a növény számára. A házikóba pozsgásokat, kaktuszokat költöztetnek, mert ők sokkal jobban bírják a gyűrődést, - már eleve a természetes élőhelyük sem mondható paradicsominak, úgyhogy egy mini üvegház kifejezetten luxusnak minősül számukra. Lehet hordani őket mobilon, hátizsákon, kulcstartóként, vagy karkötő díszeként. Mininövényt mindenkinek!
Kapcsolódó anyagok:
$$1104$$


Szerző

donna.hu



Scroll to Top