Lakberendezés 4. – A formabontó barokk

2009. 08. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Technológiai újítások sokasága figyelhető meg a barokkban, mint a funérozás, lakkozás, nádazás, stukkózás, aranyozás, valamint az esztergályozás. Az évek során ezekhez csapódott még a csavartoszlopos alátámasztás. E stílusban elengedhetetlen a díszítés, itt nem létezik a csicsás szó. A legtöbb díszt, mintát és motívumot ez a lakberendezési stílus engedi meg, a legjellegzetesebb mégis a tapétákon, díszpárnákon, és ágytakarókon fellelhető klasszikus barokk minta. A másik kevésbé ismert motívum a kagyló, de nem a vízparton szedett kagylókat jelenti, amit kirakunk egy-egy polcra és rámondjuk, hogy barokk. Az nem barokk! Viszont, ha bútorba faragva, vagy falra festve természetellenes színnel – például feketével, vagy arannyal,- azt lehet barokk jelzővel illetni. A részletekbe menő ábrázolás egy, - természetellenes környezetben, furcsa színnel – ez a barokk.

A barokk stílusú ágyak rendkívül szélesek, sok estben baldachinosok. Ez a szokás onnan maradt fenn a mai napig, hogy régen a francia udvar illemszabályai szerint lefekvésnél, és felkelésnél a királyok fogadásokat, és kihallgatásokat voltak kötelesek tartani a hálószobájukban. Így érthető, hogy miért az ágy megjelenési formája volt a legfontosabb, ami túltett a többi bútor gazdagságán is. Többnyire dúsan faragott, esztergályos oszlopokon elhelyezett oromzatos baldachin fedte az ágyat, amit textil ágyfüggönyözéssel tettek egyedibbé. Mára kicsit megváltozott ez a szemlélet. Már nincsenek többszemélyes fogadások az ágyban, de ha mégis vannak, azok más értelemben játszódnak le. A művészettörténészek a barokk stílusnak több visszatérését is felfedezték. Persze a 21. századi utódok több szempontból is eltérnek a hagyományos barokk jegyektől. Ami változott, az a szín és anyagfelhasználás, a háttérben nem kevés iróniával fűszerezve.

Ami esetleg elődeinknek túlzásnak számított volna, napjainkban igencsak szalonképes. A hagyományos csillár alakja például megmaradt a barokk lakberendezésben, viszont megjelenését a rikító színek, gyöngyök, és kristályok teszik különlegessé. Éppen ezért vigyázni kell a barokk stílussal, mert könnyen áteshetünk a „gagyi” kategóriába. Az a legjobb, ha nagy részben maradunk a hagyományos elemeknél, és csak egy-egy extrém darabbal törjük meg a monotonitást. Vannak, akik a klasszikus formájú barokk foteleket áthúzatják 21. századi fekete lakkbőrrel, vagy vászonnal. Az egyszínű falakra már kapható csillár vagy egyéb barokk stílusú motívum, ami formabontó, hiszen nem minden lakásban van a falra csillár festve. Csinosíthatjuk még olcsóbb gyertyatartókkal, amit esetleg mi magunk újítunk fel egy spray segítségével, ezáltal egyedibb lesz, és másképp tekintünk e becses tárgyra.

A "mit mivel illik", etikettet elfelejthetjük. Ebben a stílusban, az új irányzat átértékeli a színek korábban felállított konzervatív értékrendjét. Felrúghatjuk a szabályokat, és alkothatunk egyéniségünkhöz mérten. Ha elég figyelmes vagy, az észrevehetted, hogy a Donna hátterében is ott lapul a barokk stílus...

Kapcsolódó anyagok:

$$4049$$

$$4165$$

$$4317$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top