Lekenyerezünk…

2011. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bódító kenyérillat megbabonáz és arra sarkall, hogy engedjek a csábításnak, következményként pedig egy jókora cipóval térjek haza a pékségből. De miért is kell ehhez pékség? A házi készítésű kenyerek ugyanolyan csodát rejtegetnek, sőt! Íme egy fantasztikus recept és néhány kenyérsütési tanács, amit kipróbálva igazi sütödehangulatot varázsolhatsz otthonodba!

Akit az tart vissza a kenyérsütés élvezetétől, hogy nincs erre alkalmas készüléke, ne csüggedjen! Összeállításunkban olyan recept szerepel, melyekhez elég egy jó sütő és két erős kar, mely dagasztani tud! Nem állítjuk hogy egyszerű, viszont garantáltan megéri az időt és a fáradtságot!

Teljes kiőrlésű búzakenyér

Hozzávalók:

45 dkg teljes őrlésű búzaliszt 1 dkg élesztő 6 evőkanál langyos víz az élesztőhöz 1 teáskanál só 1 csésze langyos víz 2 evőkanál olaj 1 evőkanál méz esetleg 1/4 teáskanálnyi aszkorbinsav (por alakú C-vitamin)

Elkészítés:

Az előzetesen meleg vízzel átöblített pohárba futtassuk fel az élesztőt, melyhez mérjünk ki a hat evőkanál, testhőmérsékletnél kicsit melegebb vizet, majd tegyük bele az élesztőt.

A lisztet és a sót vegyítsük össze a dagasztótálba, majd készítsünk a liszt közepébe egy kisebb mélyedést. Öntsük bele az élesztőt, az egy pohár vizet, olajat, mézet és középtől kifelé, fokozatosan, apránként kezdjük elkeverni az alapanyagokat. Nem kell megijedni, a massza eléggé ragacsos lesz, a további dagasztás fogja meghozni a várt eredményt.

Ha sikerült ügyesen összedagasztani a tésztát, akkor 1,5-2 órát kell keleszteni, elérve azt, hogy kb. 26-28 fokon legyen. Nagyanyáink ezt úgy oldották meg, hogy dunyha alá dugták a tálat…

A kelés után dagasszuk át újból a tésztát és ismét tegyük jó meleg helyre, ahol még 45-60 percig nyugodtan pihenhet. Ha jól kelesztettük, akkor ragadósságát kívül-belül elveszti.

A másodszori kelesztést követően a tésztát kb. 2,5 cm lapos, kerek lepénnyé formázzuk, majd kezdjük el a tésztát a közepe felé folyamatosan behajtogatni, majd ha megvan, még 10 percet pihentessük a gyúródeszkán.

A java még hátra van, hiszen ahhoz, hogy finom kenyerünk legyen, egy végső kelesztés is szükségeltetik, mely 35-40 percig tart. Alakítsuk a tésztát a sütőforma alakjára, óvatosan helyezzük bele, majd takarjuk le egy nedves ruhával. Egy nejlonzacskót öblítsünk ki vízzel, majd sütőformástól rakjuk bele a tésztát és zárjuk le, így helyezzük meleg helyre.

A sütőt 180-200 fokra melegítsük elő, majd a végső kelesztést követően elkezdődhet a kenyérsütés. Fél óra múlva nézzünk rá a kenyerünkre (korábban semmiképp sem), ha a teteje már kissé barna, tíz fokkal csökkentsük, ha viszont halvány, rózsaszínes, ugyanennyivel növeljük a hőmérsékletet.

Jó tudni:

a tésztához használt víz mennyisége eltérő lehet, ez a liszt minőségétől is függ: a tésztának összekeverés után nedvesnek és ragacsosnak kell lenni, sem a túl lágy, sem a túl kemény állag nem jó ha tíz perces dagasztás után még mindig ragacsos a tészta és nem kezdett el rugalmassá válni, akkor a liszt minőségével probléma lehet: vagy túl régi, vagy túl alacsony a sikértartalma a lisztet felhasználás előtt érdemes átszitálni, ez javíthat a kenyér minőségén sütés közben a kenyér kissé összezsugorodik, így ha könnyedén kicsúszik a formából, biztos megsült



Szerző

donna.hu



Scroll to Top