Lekerül a kutya az étlapról?

2010. 02. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A keleti államok lakói között is egyre többen vélik úgy, hogy tűrhetetlen, hogy az országban egyes éttermek továbbra is kínálnak házikedvencekből, vagy ritka, kihalás szélére sodródott fajokból készült fogásokat. Kínai jogászok most azon dolgoznak, hogy a kutya- és macskahús fogyasztása kerüljön be az állatkínzás elleni törvénybe, azaz büntethető legyen.

 Családtag, vagy vacsora?

Ugyan a kutyahúst régen a tradicionális kínai orvoslásban is alkalmazták, mára kizárólag gasztronómiai "érdekességként" funkcionál, és megtalálható számtalan étterem kínálatában. Az új kezdeményezés támogatói most már nem csupán azt kérik, hogy a rendőrség szabjon ki bírságot vagy 15 napig terjedő börtönbüntetést az állatkínzókra: azt szeretnék, ha bezáratnák az összes kutyahúst felszolgáló vendéglőt, és felállítanának egy olyan szolgálatot, amely folyamatosan fogadná és kivizsgálná az állatkínzásokról szóló állampolgári bejelentéseket. Az állatvédelem kérdése nem most kerül elő első alkalommal Kínában, annak átfogó szabályozása korábban azért nem történt meg, mert a kritikusok arra hivatkoztak: az ország fejlődésének jelen szakaszában inkább az emberek, mint az állatok életkörülményeit kell javítani. Ellenzői a friss tervezetnek is vannak, így egyelőre kérdéses, mit sikerül elérniük az állatvédőknek Ázsia legnagyobb országában.

Vietnám igyekszik jó példával elöl járni, Hanoiban már több mint 150 étterem csatlakozott a „zöld étterem” kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból, például tigrisből vagy medvéből készült ételeket. A résztvevő éttermek jogosultak egy logó használatára, ami jelzi a vendégeknek, hogy ott nem találkoznak kifogásolható eredetű ételekkel. Három nagy vietnámi utazási iroda azzal vesz részt a kampányban, hogy ügyfeleiknek a zöld éttermeket javasolják, illetve az ilyen éttermek listáját honlapjukon is feltüntetik, ily módon is ösztönözve az étkezdéket, hogy száműzzék kínálatukból a kihalófélben lévő fajokat.

A WWF szakértői szerint a lakosság kielégíthetetlen étvágya a vadállatok iránt rengeteg ritka fajt a kihalás szélére sodort. A "zöld étterem" project koordinátora szerint szerencsére úgy tűnik, hogy az emberek vadállatokkal szembeni álláspontja változóban van, és a lakosság egyre nagyobb része áll ki a hagyományokkal szemben az állatok védelme mellett.

- Markovics József-

Forrás: www.farm.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top