Lélekgyógyító növények 2.

2008. 05. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Energia-adó virágok

Sokféle szert használunk arra, hogy a teljesítményünk fokozása érdekében „feldobjuk” magunkat: kávé, csokoládé, cigaretta… Ezek bizonyos mértékig valóban hatásosak, ám számtalan negatív mellékhatásuk is van. Növényeink és virágaink között akadnak olyanok, amelyek használatával hasonló hatást érhetünk el, miközben szervezetünket nem terheljük különféle mérgekkel.

Rozmaring Egy betegség után, a lábadozás időszakában a rozmaring segít, hogy hamarabb helyreálljon szervezetünk egyensúlya, és használatával gyorsabban megszűnik a levertség- és gyengeség-érzésünk. Egyik különleges hatása, hogy önbizalmunkat és magabiztonságunkat is erősíti. A rozmaring a keringési és az idegrendszerünkre is jó hatással van. Azáltal, hogy javítja a vérkeringést agyunk vérellátása is jobb lesz, s így memóriánk és koncentrálóképességünk is növekedni fog. A szakemberek véleménye szerint emésztőrendszerünket is képes megnyugtatni ez a növény, jól alkalmazható gyomorrontás esetén. Hogyan használjuk? A legegyszerűbb, ha teát főzünk belőle: a friss, vagy a szárított növényt tegyük felforralt vízbe öt percre, majd takarjuk le, hogy a gőzben található értékes olajak ne vesszenek kárba. Naponta igyunk meg egy teásbögrényit belőle, lassan kortyolgatva. Nem ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomása, és a terhesség időszakában is csak mértékkel fogyasztható.

Kakukkfű A kakukkfűnek nem csak fertőtlenítő hatása van, hanem az emberi pszichére is kedvező hatást gyakorol. Jól alkalmazható olyan esetekben, amikor valaki pesszimista hangulatban van, gondjai vannak önértékelésével, szorongások, apátia gyötri. Ilyenkor a kakukkfű hangulatjavító gyógyszerként működik, segít helyreállítani pozitív gondolkodásunkat, lelki egyensúlyunkat. Hogyan használjuk? Készítsünk egy kevéske friss vagy szárított kakukkfűből teát és édesítsük mézzel. Szintén hatásos, ha a fürdővizünket illatosítjuk vele.

Idegkimerültség elleni növények

Napjaink számtalan stresszt kiváltó, hangulatromboló tevékenységgel, eseménnyel vannak tele: befizetetlen számlák, családi problémák, munkahelyi gondok stb. Ha nem ügyelünk életvitelünkre, hamar elveszíthetjük a kontrolt önmagunk, az életünk felett. Néhány növény segítséget nyújthat, hogy idegeinket időről-időre ellazítsuk, s így másnap nyugodtabban, felfrissülve folytathassuk a harcot a világgal szemben.

Kamilla A kamilla segíti feloldani a feszültségeket, javítja a közérzetet olyan helyzetekben, amikor úgy érezzük, hogy a világ túlságosan sokat követel tőlünk. Nyugtató hatására elviselhetőbbnek tartjuk a ránk nehezedő nyomást, sőt, jobban megbízunk másokban, így merünk tőlük segítséget kérni és elfogadni. Hogyan használjuk? A kamillás fürdő kiváló nyugtató és relaxáló hatású. Különösen a stresszesebb időszakokban – de máskor is – érdemes elalvás előtt elnyújtózni a kamillával illatosított fürdővízben, ez mind a felnőttek, mind a gyerekek számára az egyik legjobb elalvást segítő esti program. Fülbetegségek vagy fogfájás esetén a kamillás borogatás enyhíti a fájdalmakat. Ha szemünket túlerőltettük és ettől bevörösödtek, helyezzünk lehűtött, vízzel átitatott kamilla-párnácskát szemeink köré néhány percre. Teát is főzhetünk belőle, a kamillatea az egyik legkiválóbb stresszoldó és alvás-segítő ital.

Nebáncsvirág A nebáncsvirágból készült kivonatoknak hangulatjavító hatása van, jól alkalmazható olyankor, amikor frusztráltnak, ingerültnek érezzük magunkat. Ajánlott azok számára, akik csak lassan tudnak leereszteni a napi rohanás után, segít „kikapcsolni”. Feloldja a menstruáció előtti idegességet, izgatottságot is.

Hogyan használjuk? Alkohollal és vízzel elegyítve készítenek belőle kivonatot, amelyből elegendő pár cseppet tenni egy pohár vízbe, illetve csepegtethetjük egyenesen a nyelvünkre is.

Kapcsolódó anyagok:

$$502$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top