Leszegett fej a csábítás titka?

2010. 12. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megcsipkedett arc, megharapdált ajkak kihúzott nyak. Ez csak néhány azok közül a jó tanácsok közül, melyeket még anyáink és nagyanyáink tanítottak nekünk, mint a csábítás eszközei. Arra viszont  még eddig nem volt tudományos válasz, hogy vajon tényleg használnak-e ezek a praktikák és valóban könnyebben elcsábítható-e így egy férfi.

Úgy tűnik, hogy  a piros arc és a piros ajkak a férfiak számára valóban vonzónak hatnak, de csak bizonyos mértékig. A túlzott pirosító- és rúzshasználat pont az ellenkező reakciót váltja ki és inkább elijeszti a férfiakat.

Dr. Darren Burke, az ausztráliai Newcastle Egyetem pszichológiatanára elmondta, hogy az emberi arc vonzerejének evolúciós szerepéről sokat tudunk, az arc női és férfi jegyeinek jelentősége tehát ismert. Viszont arról már kevesebb kutatás szól, hogy evolúciós szempontból honnan erednek azok a bizonyos férfias és nőies jegyek.

A kutatók arra kérték a kísérleti alanyaikat, hogy pontozzanak le számítógéppel generált képeket különböző szögekből felvett arcokról. Az eredmények azt mutatták, hogy az arc szöge inkább befolyásolja az esélyeket a párválasztásnál, mint az arc maga.

A csábítás új titkára is fény derült, legalábbis a kutatók szerint: a fejtartással ugyanis befolyásolható, hogy a másik nem mennyire talál vonzónak.

A nők vonzóbbnak látszanak, ha kissé előredöntik a fejüket, így enyhén fölfele néznek. Ezzel szemben a férfiak arca markánsabb, ha hátravetik a fejüket, és lefelé néznek. A kutatók, Dr. Burke és Dr. Danielle Sulikowski (egyébként férj és feleség) szerint a jelenség a férfiak és nők közti magasságkülönbség miatt működik. A férfiak többnyire magasabbak a nőknél, így a nők arcát a férfiak többnyire felülről látják, a lehajtott fej ezt a megszokott perspektívát emeli ki.

További kutatás tárgya lesz, hogy vajon az emberek öntudatlanul megfelelő szögbe hajtják-e a fejüket, miközben flörtölnek? A kutatók bevallásuk szerint azt remélik, hogy felfedhetik napjaink párválasztási rítusainak rejtélyeit.

Hát, úgy tűnik, megint gazdagodtunk egy jó tanáccsal, bár ezúttal a kutatóktól. A két tudós egyébként azt ígérte, hogy rövidesen további hasonló információt szeretnének publikálni a témában, remélve, hogy a modern ember párválasztási szokásainak közelebbi ismeretével megkönnyíthetik az ismerkedés folyamatát a felek számára.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top