Letűnt kultúrák nyomában

2011. 03. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindig minden mozgásban van, változik. Az emberiség történelme során számtalan népcsoport, törzs, civilizáció bukkant fel, virágzott, majd tűnt el. Egynémelyikük lassú hanyatlás után, fokozatosan beolvadt egy másik kultúrába, nemzetbe, ám arra is bőven akad példa, hogy nyom nélkül, szinte egyik napról a másikra vált kámforrá egy-egy közösség.

Lehetetlen megmondani, vajon hány népcsoport koptatta már a jó öreg földanya kérgét, nagy részükről valószínűleg nem is tudunk. Célunk távolról sem mindegyik részletes bemutatása, csupán egy kis bepillantást szeretnénk nyújtani a mára már letűnt, bőséges rejtélyt maguk után hagyó kultúrák, civilizációk, kolóniák világába.

Atlantisz  

Kezdjük a sort a legismertebbel. Platón szerint egy elsüllyedt sziget, mellyel együtt egy nagyon fejlett civilizáció is a tenger mélyére került. Habár szorgosan kutatjuk, vajon hol is lehetett, a mai napig nem találtuk meg. Fantáziálni azért lehet róla, hogy vajon merre található, milyen volt, esetleg nem létezik-e még ma is egy jó erős burokban, távol minden más civilizációtól. Netán egy másik bolygón telepedtek le egykori lakosai? Ki tudja, a lényeg, hogy Atlantisz rejtélye már régóta kísért minket, igazi legenda – lehet, hogy jobb is lenne, ha nem fejtenénk meg a titkát, hagynánk, hogy örökre a misztikusság köde borítsa be?

Petra

Petra: görögül azt jelenti, szikla. A Negev-sivatagban (Jordánia) található sziklába vájt romváros valaha karavánközpont volt, a nabateusok fővárosa. A hetedik században azonban elnéptelenedett, hosszú ideig csak a beduin pásztorok tudtak a sziklából kialakított csodálatos építményekről.

Milyen lehetett virágzása csúcsán? Minden bizonnyal lélegzetelállító, mesés példája annak, hogy az ember bárhol képes megvetni a lábát. Sajnos nem sok írásos emlék maradt fenn róla, azok is jobbára közvetettek. Hanyatlásának okai pedig jól példázzák, hogy a kereskedelem mindig is nagy úr volt az életünkben, hiszen miután új kereskedelmi útvonalak nyíltak a világban, Petra kiesett az áruforgalom vérkeringéséből és lassan, de biztosan elnéptelenedett.

Moche kultúra

 

A mai Peru északi részén virágzó moche civilizáció időszámításunk szerint 100 és 800 közöttre datálható. Művészien festett kerámiák, aranyműves munkák, monumentális építmények jellemzik, továbbá saját öntözőrendszerrel is rendelkeztek. Emellett azonban sötét árnyoldala is volt kultúrájuknak, a bőséges termésért véres emberáldozatokat mutattak be.

Hanyatlásuk oka a régészek szerint egy, a hatodik században bekövetkezett, előbb áradásokat, majd szárazságot hozó klímaváltozásban keresendő, mely romboló hatású társadalmi feszültségekhez vezetett. A moche birodalomnak végül leáldozott a csillaga, ám egykori kultúrájuk nyomai ma is fellelhetők, sőt jó néhány rejtélyt is ránk hagytak, például öt fiatalember csontvázát is, akik láthatóan magasabbak voltak az átlagnál, és egy kivételével egyszerre vesztették életüket. Talány, hogy miért különböztek annyira az átlag mochektől és arra sincs még magyarázat, hogy mi okozta a halálukat.

Roanoke kolónia

A Roanoke kolónia nem egy hatalmas letűnt civilizáció, és nem is vész annyira az idők távoli ködébe, mint a fentebb említett kultúrák, ám misztikusságban itt a helye közöttük. A kolónia a mai Észak-Karolina állam területén jött létre a 16. században Sir Walter Raleigh pénzügyi támogatásával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a későbbiekben majd erős, stabil oszlopa lesz az új világba érkezők közösségének.

A Roanoke-szigetre 1587 augusztusában 116 telepes érkezett, zömében férfiak, de nők és gyerekek is voltak köztük. Három év múlva egy utánpótlással érkező hajó már szó szerint a hűlt helyüket találta, mintha a föld nyelte volna el őket. A mai napig nem lehet tudni, hova lettek, nem csoda hát, ha a kolónia „az eltűnt” jelzővel vonult be az amerikai köztudatba.

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top