Lézeres gyilkos

2008. 11. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lézeres gyilkos cselekménye két szálon fut. Egyrészt precízen nyomon követhetjük a merényletsorozatot, amelynek felderítése során a svéd rendőrség először alkalmazott profilalkotást, másrészt pszichológiailag hitelesen feltárul előttünk a tettes élettörténete. Megismerhetjük a kiszemelt áldozatokat is, akik kivétel nélkül mind bevándorlók, és a másik szálon izgalmas képet kapunk a svéd politikai életről, a szélsőjobboldal politikai tényezővé válásáról, valamint a mindezt kísérő médiacirkuszról.

A lézeres egy év leforgása alatt tizenegy embert lőtt meg Stockholm és Uppsala környékén. Tizenegy bevándorlót, közülük egy nem sokkal a támadás után meghalt, a többiek súlyos sebet kaptak. A tettest 1992-ben egy bankrablás során kapták el, majd 2000-ben beismerő vallomást tett. Jelenleg a Kumlai Fegyházban tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

John Ausonius első pillantásra átlagos svéd állampolgárnak tűnik, aki lelkiismeretesen fizeti az adót, rendszeresen jár dolgozni, udvarias beszélgetéseket folytat ismerőseivel, drága luxusautóval jár, Mozartot hallgat, és részvényeket vásárol. Vajon mi késztethet egy ilyen jómódban élő férfit, hogy éjszakánként egy bokorba húzódva vagy Stockholm elhagyatott utcáin bevándorlókat gyilkoljon? Tamás Gellért  ennek a rejtélynek akart a végére járni. Ahogy a rendőrség egyre jobban elmélyül a nyomozásban, s lassan összerakja a kirakós részleteit, úgy jutunk egyre közelebb a válaszhoz.

Tamás Gellért  szó szerint a történetszövés mestere; az elsőre különállónak tűnő szálak szépen lassan bonyolult összefüggések hálójává válnak, melyben az olvasó a rendőrség bizonytalan lépéseit épp oly érdeklődéssel figyeli, mint a gyilkos finoman megfestett lélekrajzát. Ausonius életét lépésről lépésre követhetjük nyomon - az író feltárja előttünk a sanyarú gyermekkort, a szülőkkel folyamatosan romló viszonyt, az iskolai majd munkahelyi gondokat és kilengéseket, míg végül a fokozatosan megbomló elme el nem jut az első gyilkosságig.

A könyv hiteles dokumentumregény, rengeteg cikken, tévéműsoros anyagon, interjún és kutatáson alapul. Svédországban igazi bestseller lett, és háromrészes tévésorozat is készült belőle.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top