Macska a házban

2009. 07. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A macskák általában ösztönösen érzik, mi a jó, és mi a rossz nekik. Az ösztönök azonban elhalványulhatnak azáltal, hogy kikerülnek természetes közegükből, például ha lakásban tartjuk őket. Ilyenkor a gazdinak kell ügyelni arra, hogy puszta szeretetből ne tegyen rosszat az állatnak. Az alábbiakban olyan tudnivalókat sorolunk fel, amiket ha szem előtt tartanak, sok kellemetlenségtől kímélhetik meg a cicát is, és önmagukat is.

A problémák nagy része a táplálásból fakad. Nagyon sok az elhízott macska, mert a gazdik gyakran azzal fejezik ki szeretetüket, hogy rengeteg finom falatot adnak kedvencüknek. Ez helytelen. A kis jutalomfalatkák az étkezések között kimondottan rosszat tesznek az állatnak, több szempontból is. Egyrészt a macska nevelésénél − ha lehet ilyenről egyáltalán beszélni −, következetesnek kell lenni. El lehet rontani azzal, ha túl sok kis jutalomfalatot kap. Követelőzővé fog válni, hiszen úgy gondolja majd, neki ez jár. Nem fogja érteni, miért van az, hogy néha kap, néha nem. Arról nem is beszélve, hogy a macskák azon eszközeinek tárháza, amivel az ember agyára tudnak menni, szinte kimeríthetetlen, ha arról van szó, hogy kicsikarják a jussukat. És ezzel bizony megromolhat a viszony ember és állat között. Másrészt ritkán gondolunk bele, hogy az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egy része kimondottan ártalmas a cicáknak! Megdöbbentő, hogy a legtöbb gazdi nem tudja, hogy a csokoládé méreg a macskának. Már nagyon kis mennyiség is megbetegítheti! 

Fontos összehangolni az étel mennyiségét az életmóddal. A konzervekre azt írják, hogy egy macska napi ajánlott adagja 400gramm, azaz a teljes doboz. Ez azonban a kint tartott állatokra vonatkozik, ha a macska nem jár ki, érdemes két napra elosztani az adagot. Ez nem csak a kis kedvencet kíméli meg az elhízástól, de pénztárcánkat is attól, hogy igen karcsúvá váljon. Akik a száraztápot részesítik előnyben, nem árt, ha adnak időnként a cicusnak valami nagyobb nedvességtartalmú eledelt is, (konzerv macskaeledel, olcsó párizsi vagy virsli, megmaradt étel az előző napról stb.) mert az egyoldalú táplálkozás következménye képpen kialakulhat vesekő, főként az ivartalanított kandúroknál. 

Főzés közben az ember hajlamos kis cafat húsokat adni az ott tekergő cicusnak, amivel szintén árthat nem csak neki, hanem önmagának is! A nyers hús vagy hal felszínén lehetnek féregpeték, amik a forróságtól megsemmisülnek ugyan, de ha nyersen adjuk a macskának, bizony férges lesz tőle. A kis pelyhes ölelgetni és szeretgetni való állatkától pedig egy pillanat alatt elkapja a gazdája is, hacsak nem rohan kezet mosni minden egyes alkalommal miután megsimogatta őt. Érdemes félévente, évente féreghajtást végezni, főleg azoknál a cicáknál, akik aktívan egerésznek, és el is fogyasztják zsákmányukat.

Szintén nyers hús fogyasztásával kaphat az állat toxoplazmózist, ami egy igen komoly betegség. Ez a fertőzés emberre is terjed, és rendkívül veszélyes lehet. Ha terhes nő betegszik meg tőle, súlyosan károsodhat a magzat. Állatorvosok és védőnők véleménye itt kettéválik. Míg az előbbiek azt tartják, hogy ésszerű állattartással, és megfelelő higiéniai körülmények között − úgy mint rendszeres kézmosás, az alomtálca napi szintű fertőtlenítése −, semmi szükség a macska eltávolítására a terhesség idején, addig az utóbbiak erősen javasolják, hogy a várandós anyukák közelébe se menjenek a négylábúaknak.

Szintén emberre terjedő betegség a bőrgomba. Ez nem veszélyes, de kezelni kell, és kezelni kell az állatot is! A kiütés láttán sokan esnek pánikba, mert alakra és méretre igen hasonló ahhoz, amit a lyme-kór (kullancsok által terjesztett betegség) okoz. A gyerekek hajlamosabbak elkapni, mint a felnőttek.

Sokszor nehéz meghozni a döntést az ivartalanításról. Az én történetemben ennek a döntésnek az elhalasztása jelentette kis híján kedvencem végét, ugyanis begyulladt a méhe, és már nem volt elég pusztán ivartalanítani, teljesen ki kellett pakolni szegénykét. Lakásban tartott macskákat érdemes ivartalanítani, mert nagy szenvedést okoz az állatnak a meddőn maradó vágy, emellett okozhat egészségügyi problémákat is. Nőstények esetében, ha van rá mód, ivartalanítás előtt engedélyezni kell egy alomnyi kölyköt.

  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top