Magas vérnyomás – hypetronia

2008. 08. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogy a vér a maga útját pontosan bejárja, és úgy járja be, ahogyan az ember és az egészség szempontjából a legmegfelelőbb legyen, hogy a vér ne akadjon meg pályáján, hanem leküzdve minden akadályt, állandóan keringésben legyen, nos ennek szabályozója és  alapfeltétele az, hogy a vérre a szív egy bizonyos nyomást gyakoroljon, és képes legyen keresztülnyomni a vért az ereken.

Ezt a nyomást meg lehet mérni, és ha nagyobb vagy kisebb a kelleténél, akkor az már kóros állapot.

A vérnyomás emelkedése bizonyos betegségekben mindig észlelhető, de mind gyakrabban észleljük önállóan is, anélkül, hogy más betegséggel lehetne kapcsolatba hozni.

Tünetei, amennyiben más betegségi jelekkel nem kapcsolódik: fejfájás, esetleg fülzúgás, látási zavarok, lelki egyenetlenség, étvágytalanság, stb.

De előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem kíséri, vagyis igen alattomos betegséggel van dolgunk, hiszen váratlanul érhet bárkit egy agyvérzés.

Gyógyítás: a betegség kezelésében döntő szerepe van az életmód okos megváltoztatásának. A betegnek kerülnie kellene a lelki és testi izgalmakat, és minél többet kellene a szabadban tartózkodnia. A nikotinbevitel és alkoholfogyasztás tilos!  Ajánlatos a húsmentes étrend, sok nyers gyümölcs, zöldség...

Ha igen magas értéket mér az orvos, akkor egy sok lépcsős mérés vizsgálat következik, hiszen egyetlen mérésből nem lehet megállapítani a baj komolyságát.

A gond az, hogy sokszor az orvosok nem vizsgálják ki, pontosan mi okozza a magas vérnyomást, és egyszerűen felírnak egy gyógyszert. Ez természetesen igen hasznos, de nem elégséges! Ha orvosunk nem küld el kivizsgálásra, járjunk magunk utána, és ne engedjük, hogy csupán tüneti kezelést kapjunk!

Mindenképpen ajánlott mindenki számára – fiatalnak, idősnek, egészséges és beteg embernek –, hogy évente legalább egyszer méresse meg a vérnyomását, ezzel hamar „fülön csíphető” valamilyen komolyabb betegség, és megelőzhetőek a magas vérnyomás miatt kialakuló szövődmények.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top