Mamim-féle lekváros bukta

2010. 05. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 50 dkg liszt cukor ízlés szerint(én kb.3 evőkanálnyit rakok bele) élesztő csipet só 3.5 dl tej 2 dl olaj szilvalekvár(házi főzésű,jó kemény!) 

 

Elkészítés:

Egy nagy tálba beleöntöm a liszt felét+a langyos,cukros  tejben felfutatott élesztőt, csipet sót meg a 2 dl  olajat. Ezeket elkezdem jól kidolgozni, miközben a maradék lisztet folyamatosan hozzáadagolom. Jó kis lágy tésztát kapunk!

Letakarom a tálat tiszta nejlon szatyorral és erre rakok egy tiszta konyharuhát, és hagyom kellemes, meleg helyen kelni(szobahőmérsékleten)1 órát! Kb. kétszeresére fog kelni!

Kinyújtom kb. 0.5-1 cm vastagságúra és kb.7 cm-es kockákra vágom. A kockák közepére rakok egy teáskanálnyi szilvalekvárt és a két szemközti sarkot összenyomom. Majd a másik kettőt is (ez lesz az alja). Mielőtt zsírpapíros tepsibe teszem, belemártom az összenyomkodott alját kristálycukorba,aztán a tetejét megkenem olajjal. Ezután még kb. félórát hagyom pihenni-kelni,m ajd az előmelegített sütőben megsütöm szép aranybarnára-pirosra.

Ha megsült és kiszedtem a tepsiből, gyorsan megkenem ecsettel cukros vizes mázzal(1 dl vízben elkeverek 2 kanál kristálycukrot!)

Leírva lehet,hogy hosszúnak és nehéznek tűnik, de a valóságban ez  pont az ellenkezője. Csupán azért írtam ennyire részletesen, hogy minden világos legyen annak is, aki esetleg még nem sütött kalácsot.

Jó sütést nektek!

Köszönjük szépen Királyné Pózmán Erikának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mail címre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top