Habzó, kesernyés nedű, a pohárban felfelé kúszó hűs gyöngyök… Két tábora van: az egyik imádja és el sem tud a nyári melegben jobb alkoholos szomjoltót képzelni, a másik pedig kifejezetten utálja. Hogy a kettő között van-e arany középút? Talán a „már nem sör, még nem üdítő”, ízesített változat! Nézzük milyenek találhatók a hazai piacon!
Malátázás, cefrézés, komlózás, erjesztés, palackozás: a legideálisabb esetben így kerül a sör az üvegbe. Ha azonban számításba vesszük azt, hogy a piaci igényekhez is alkalmazkodni kell, akkor nem meglepő egy újabb munkafolyamat megjelenése: ízesítés. A kesernyés nedű megalkotói így veszik célba azokat a piaci szereplőket, akik eddig nem tudtak azonosulni a sörimádattal és inkább az üdítőket részesítették előnyben. A „már nem sör, még nem üdítő” kombinációt sokan megkedvelték és idén ha lehet még több íz és még több variáció került a boltok polcaira. Teszteltünk néhányat az ízesített sörök közül, hogy megtudjuk, milyen élményt nyújtanak, mennyire érvényesül a gyümölcszamat mellett az igazi sör íz és hogy igaz-e az ígéret: az élmény minden másnál frissítőbb!
Radler bodzaA doboz felciccentése után kellemes bodza illat csapja meg az orrunkat és az első korty is kiválóan hozza a gyógynövény erős aromáját, azonban arra nem tudtunk rájönni, hogy vajon a hűs italnak mi köze a sörhöz? Erre mosogatószerszerű habzása és igen csekély, 1,4 százalékos alkoholtartalma utal mindössze, ízében egyáltalán nem fedezhető fel a megszokott kesernyés zamat. Utóíze sem hozza a várt élményt, édeskés, cukorszerű szirupíz marad a szánkban, melytől szabadulni csak nagyon nehezen lehet. Talán azoknak ajánlható leginkább, kik egyáltalán nem kedvelik a sör jellegzetes ízét, viszont némi alkohollal és átütő bodzaaromával szeretnének felfrissülni.
Értékelés: 1 pont
Borsodi grapefruit
A grapefruit kellemes, kesernyés íze tökéletesen harmonizál a sörével, így igazán jó párosításnak mondható e két dolog egyvelege. Utóíze kissé kesernyés, igazi sörélményt nyújt, mindemellett jól megfér a hűsítő italban a gyümölcs is, hiszen sokkal frissebb, hűsítőbb, különlegesebb élményt tartogat ízlelőbimbóinknak. A sörkedvelő és sörutálók táborát egyértelműen közelebb hozza egymáshoz.
Értékelés: 4 pont
Soproni narancs
A narancsos illat és szín már magában üdítően hat az emberre, a jéghideggé hűtött nedű kortyolása pedig még inkább, bár meg kell hagyni, hogy szaglószervemre sokkal nagyobb hatással volt, mint ízlelőbimbóimra. A sör íze lágyan érzékelhető, a gyümölcsé azonban alig dominál, inkább csak utóízként érvényesül a szánkban. Az ital azon túl, hogy csak természetes anyagokat tartalmaz, visszaadja a sörélményt és a gyümölcs zamatát is, kiváló hűsítő.
Értékelés: 3 pont
Gösser citromÍzében kart karba öltve tökéletesen megfér egymás mellett a citrom és a sör, egyik sem nyomja el a másikat. A dobozon ígért természetesség tisztán érződik, frissítő és hűsítő is egyben. Illata nem tolakodó, kellemesen citromos. Színe és hideg gyöngyözése szemünket is ámulatba ejti, azonban erre vajmi kevés idő marad, hiszen erősen ösztönzi az embert arra, hogy legurítsa. Az általam eddig kipróbált citromos sörök közül is messze a legjobb, más ízben kapható társaitól szintén, így a maximum ponttal általam elnyerte „az ízesített sörök legjobbika” díjat.
Értékelés: 5 pont