Meddig tart a szerelmed? – 2. rész

2011. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Dr. Helen Fisher amerikai kutatónő szerint hormonjaink határozzák meg viselkedésünket. Ennek alapján négy csoportba vagyunk oszthatók. Lehetünk Felfedezők, Építők, Főnökök és Tárgyalók. Hovatartozásunk pedig szerelmi életünkre is kihathat, mérvadó lehet benne, hogy a fellobbant szikrából röpke kaland vagy hosszú házasság lesz-e. Cikkünk előző részében részletesen ismertettük Fisher elméletét, valamint az érdeklődők letesztelhették, melyik csoportba tartoznak, melyek tulajdonságait, jellemvonásait a következőkben ismerhetik meg részletesen egy-egy megfontolandó szerelmi tanáccsal gazdagítva.

  Felfedezők:

Előnyös jellemvonások:

A Felfedezők rugalmasak és nagyvonalúan bánnak a pénzzel, az idővel és az ötletekkel. Hajlandóak felvállalni a kockázatot és élvezik az új, heves, üdítő kalandokat, másokra ösztönzően hathatnak, nem vetik őket vissza a gátlásaik.

Hátráltató jellemvonások:

Kalandvágyuk egyéjszakás kalandokra csábíthatja őket, náluk a legmagasabb a válási ráta.

Kapcsolati tanács:

Használd a kreativitásod, hogy kötődés alakulhasson ki közted és egy Tárgyaló között, az Építővel légy türelmes, a Főnök magaslabdás, provokatív megjegyzéseit pedig engedd el a füled mellett. Ha pedig egy másik Felfedezővel hoz össze a sors, akkor bátran merülj el az igazi játszótársra találás izgalmaiban.

Építők:

Előnyös jellemvonások:

Az építők a társadalom alappillérei. Lojálisak, tudatosak, hagyománytisztelők, nagy kötelességtudattal rendelkeznek, tiszteletreméltók és magas erkölcsi normákat követnek.

Hátráltató jellemvonások:

Úgy érzik, csak ők tudják, hogyan kell „jól” csinálni a dolgokat, ami mások szemében gyakran makacsságnak tűnik.

Kapcsolati tanács:

A Felfedező mellett tartsd meg magadnak a kérdéseidet. Hagyd figyelmen kívül a Főnök gyors döntési kényszerét, a Tárgyalónak pedig mesélj magadról. Egy másik Építő önmagadért fog szeretni.

Főnökök:

Előnyös jellemvonások:

A Főnökök határozottak és függetlenek. Társukban az intelligenciát keresik.

Hátráltató jellemvonások:

Ami a szívükön, az a szájukon, nyersen fogalmaznak, nem a szociális érzékenységükről híresek. Érzelmileg szeretteiktől is hajlamosak elhatárolódni.

Kapcsolati tanács:

Élvezd a mikéntek feltárását a Felfedezővel, hagyd, hogy a Tárgyaló minden oldalról megvizsgálhassa a problémát, válaszold meg az Építő kérdéseit, és ha egy másik Főnökkel hoz össze a sors, ne feledkezzetek meg a romantikázásról!

  Tárgyalók:

Előnyös jellemvonások:

A Tárgyalók visszafogottak, szeretetre méltók és intuitívak. Szeretik embertársaikat és a fő vágyuk, hogy őket is szeressék. Előzékenyek, megbocsátók és diplomatikusak.

Hátráltató jellemvonások:

Hajlamosak a depresszióra. Ha becsapják, a Tárgyaló egy életre mellre szívhatja, és akkor viszont már nem bocsát meg.

Kapcsolati tanács:

Amennyiben egy Felfedezővel randiznak, ne vegyék komolyan a sármjukat addig, amíg valóban nincsenek arra utaló jelek, hogy komolyodik a kapcsolat. Ne felejtsék el, hogy az Építők nem azért kérdeznek, mert kritizálni akarnak. Ha Főnökkel járnak, akkor igyekezzenek megérteni őket. Tárgyaló partner mellett pedig ügyeljenek rá, hogy ne merüljenek bele kapcsolatuk végtelen analizálásába.

Valóban összeilletek a pároddal?

Közel 30 ezer embert bevonó kutatásában Dr. Helen Fisher a következő általános megállapításokat tette:

-         A Felfedezők a legnagyobb valószínűséggel Felfedező mellett kötnek ki végül, a tartós kapcsolat esélye a Főnökkel a legkisebb.

-         Az Építők nagy része Építő mellett találja meg a boldogságot, a Tárgyalóval jönnek ki a legkevésbé.

-         A Főnökök választása a legtöbbször Tárgyalóra esik, viszont Építővel ritkán esnek hosszú távú szerelembe.

-         A Tárgyalók valószínűleg egy Főnök személyében találják meg az Igazit. A Tárgyalók közül a hölgyek szinte sose választanak Felfedező párt, a férfiak pedig az Építőket kerülik a legjobban.

-         A statisztikai adatok szerint a Felfedezőknek nehezükre esik hosszú románcok fenntartása (azaz náluk a legnagyobb az esély a válásra).

-         A legtöbb aranylakodalmon is túljutó friggyel dicsekvők között túlnyomó többségben valószínűleg Építő-Építő párokat találnánk.

-         A Főnökök makacsok, egyenesek, mernek dönteni, összeszedettek, jól képzettek és versengők – számos olyan jellemvonás, melyekre a Tárgyalóknak szükségük van. Ugyanakkor a Tárgyalók rendkívül jó szociális készségekkel rendelkeznek, jól bánnak a szavakkal, gondolkodásuk rugalmas és könyörületesek – tulajdonságok, melyekre a Főnököknek szükségük van.

„Nincs rossz párosítás.” – mondja Dr. Fisher. „A kapcsolatok mindegyike különböző erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik – és máshogy kombinálódnak bennük az alapvető jellemvonások.” Azaz senkit se bátortalanítson el, ha a kutatónő statisztikái szerint halvány a remény, hogy sokáig marad együtt jelenlegi párjával, ismerve önmagunkat és az ő igényeit, a kapcsolat nincs alapból halálra ítélve.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top