Meghalt a Mars Lelke #br# – Béke poraira!

2011. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hússzor tovább bírt életben maradni, mint azt elvárták volna tőle. Szenzációs leleteket gyűjtött be és elemzett. Segített a földi tudósoknak megismerni egy új bolygót. Lélegzetelállító fotókat küldött haza. Mostanra pedig hivatalosan is eltűntnek nyilvánították. Ő az első olyan veszteségünk, „akire” jogosan kimondhatjuk az eddig csak sci-fi filmekbe illő mondatot: Lost In Space. (Elveszett az űrben.)

Spirit, (magyarul: Lélek) vagyis a Marsra küldött két önjáró felderítő egység egyike 2010 március végén csendesedett el, de a tudósok ekkor még remélték, hogy csak a marsi tél zord körülményei miatt nem kap elég fényt a napeleme, és amint jobbra fordul az idő, újra küld majd jeleket. Sajnos tévedtek. Hosszas próbálkozás után a kutatók feladták, és eltűntnek nyilvánították a rovert. (A kifejezés nem egészen pontos, hiszen tudják, hogy hol van, csak nem tudják megjavítani vagy visszahozni.)

 A Spirit 7 év alatt tette meg ezt az utat.  

A terepjáró robot 2009 áprilisában homokcsapdára futott, ahonnan földi távirányítással nem tudták kihozni. (Egy meredek falú kráterből nem tudott kijönni.) Annak ellenére, hogy Spirit a gödörből nem tudott kijönni, sokáig működött még és hasznos állomásnak bizonyult: földtani és légköri vizsgálatokat végzett. A Mars bolygó tele azonban sokkal zordabb, mint az átlagos földi viszonyok, és a Spirit csak úgy tudta volna átvészelni a -45 fokot, ha járatja a motorját és ezzel tartja melegen magát. Csakhogy a motor működését napelem biztosította, ami a gyenge téli napfényből nem tudott elég energiát biztosítani. Üzemanyag híján pedig a motor leállt, a robot megfagyott.

 A Spirit kitűnő minőségű képeket küldött a Vörös Bolygóról  

A NASA tíz hónapig próbálta elérni a Spiritet, de mára semmi reményt nem látnak arra, hogy a robottal újra kapcsolatba tudnak lépni. 2011 május 25-én végleg lemondtak róla.

 Porvihar a Marson, a Spirit szemével nézve  

A Spirit ikertestvére, az Opportunity (Lehetőség) viszont még mindig a Mars sivatagát járja: jelenleg egy új kráter felé tart, és a NASA kutatói szinte már el is készültek a felderítő robotok új generációjával.  A kutatócsoport egy januári sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2011 novemberében küldik útjára Curiosity (Kíváncsiság) nevű rovert.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top