Babát szeretnél? Hagyj fel a kávéval!

2011. 06. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi nők is sokan vagyunk szerelmesei, akár függői a kávénak vagy a teának. Sokan azért isszuk, hogy helyt tudjunk állni a munkahelyünkön, vagy fel tudjunk ébredni mire a gyereket el kell indítani az iskolába, de sokan szenvedélyesen szeretik a sötét nedűket.

Amerikai kutatók azonban úgy találták, a túlzott tea, kávé valamint szénsavas üdítő fogyasztás negatívan befolyásolhatja a petevezetékek állapotát és ez által a teherbe esés lehetősége is csökken.

A Nevada Egyetem kutatói vizsgálataik során rájöttek, hogy a fent említett italok fogyasztása a petefészek és a petevezeték falát is bekeményíthetik és így a petesejt csak nagyon nehezen tud átjutni rajta, sőt, a túl merev petevezeték még akár össze is préselheti, fel is sértheti a sejtet ez által jelentősen rontva annak életképességét.

Sean Ward professzor a Nevada Egyetem kutatója összegezve az eredményeket kijelentette: „A kutatás alapján úgy tűnik, hogy azoknál a hölgyeknél, akik sok koffeint vagy szénsavas üdítőt fogyasztanak kisebb a megtermékenyülés esélye, mint azoknál, akik nem isznak ilyesmiket.”

Persze a professzor hozzá tette, hogy mint sok más hasonló esetben, itt sem arról van szó, hogy soha nem szabad fogyasztani ezeket az italokat, a probléma a mértéktelen fogyasztással van. „Sok nő akár 5-6 kávét is megiszik napközben, ami nem csak a megtermékenyülés szempontjából hátrányos, de a szívre és a vérnyomásra is rossz hatással van.”

A professzor nem tiltja betegeinek a kávéfogyasztást, hiszen egy pohár kávé akár jó is lehet a szervezetnek. A baj akkor van, ha a leendő anyukák nem figyelnek az étkezési szokásaikra és túl sok koffeint visznek be a szervezetükbe, de vitaminból nem juttatnak be eleget. Így az áhított baba sokkal nehezebben jöhet össze.

Dr. Ward azonban arra is figyelmeztet, hogy bizonyos esetekben, például IVF megtermékenyítés esetén némi koffeinbevitel akár pozitívan is befolyásolhatja a petesejt állapotát, főleg ha alacsony vérnyomású anyukáról van szó.

A koffeinnel végzett kutatások még nem záródtak le, ez a kutatássorozat csupán az első lépés, hogy az orvosok jobban megismerjék a koffein szervezetre és főleg a megtermékenyülésre gyakorolt hatását.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top