Víz alatti kert, szobrokból - vagy hullákból?

2011. 06. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Döbbenetesen élethű szobrokat süllyesztettek a Karib-tenger mélyére a búvárok (és néhány halfaj) legnagyobb örömére! Az életnagyságú alkotások valós embereket ábrázolnak, és tökéletes pontossággal utánozzák le a modelljüket. A szoborkert kissé ijesztő látványt nyújt: mintha 400 vízihulla ácsorogna a tengerfenéken.

A néhány hónapja megnyitott szoborkert Jason deCaires Taylor Mexikóban élő brit képzőművész alkotásaiból áll, és a Cancúni Tengeri Nemzeti Park része Mujeres sziget mellett. A vízalatti kiállítás egy nagyobb projekt része, amit „Csendes Evolúciónak” neveztek el, és a víz alatti világ, a korallszirtek védelme a célja. A térségbe ugyanis körülbelül 750.000 búvár érkezik évente, ami nagyon megterheli a tenger élővilágát. A természetvédők eddig hiába próbálták korlátok közé szorítani a turizmust, ezért az új program részeként inkább megpróbálnak alternatív időtöltési lehetőségeket nyújtani az ide érkező turistáknak, hogy minél több látogatótól kíméljék meg az igazi korallszirteket.

„Ez túl nagy terhelést rak a meglévő korallzátonyokra.” – mondta Taylor a National Geographic-nek adott interjújában a turizmus és a környezetvédelem viszonyáról. „Szóval a projekt tulajdonképpen arról szól, hogy elvezessük azokat az embereket a természetes szirtektől a mesterségesekhez.”

   

Fotók: Jason deCaires Taylor



Szerző

donna.hu



Scroll to Top