Mérföldes telefonszámok

2009. 09. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tizenegy jegyű mobiltelefonszámokról szóló kormány rendelet már szeptember tizenötödikén hatályba lépett, viszont a szolgáltatóknak csak december tizenötödikéig kell értesíteniük felhasználóikat. A számunkra is tapasztalható változások 2010 január tizenötödikén következnek be.

Ugyebár egy telefonszám rendelkezik egy belföldi azonosítóval, – ez a 06 – a választott szolgáltató két jegyű körzetkijelölő számával, - 20, 30, vagy 70 – és egy hét számjegyű azonosítóval. Mindezidáig lehetőségünk volt arra, hogy hálózaton belül – tehát ugyanolyan szolgáltatónál lévő előfizetési számot – az előhívószámot elhagyva, csak a hét számjegyű azonosítót tárcsázva hívjuk rokonainkat, barátainkat. Ez változik január tizenötödikétől. Onnantól mindenféleképpen kénytelenek leszünk beírni, mind a tizenegy számjegyet, mégpedig azért, mert egyre elterjedtebb a számhordozhatóság, s mivel ugyanazzal a számmal szolgáltatót váltunk, nem száz százalék, hogy aki körzetkijelölő szám nélkül tárcsázza a telefonszámot, azt az embert éri el, akit szeretett volna. A számhordozhatóság jelenleg 279213 mobiltelefonszámot érint.

Ezen felül a Nemzetközi Hírközlési Hatóság, azt is figyelmünkbe ajánlja, hogy ha lehet ne a szokásos 06-20-0000000 formátumban mentsük el telefonunk memóriájába a számokat, hanem használjuk a 36-20-0000000 formátumot, ugyanis ez a formátum egy esetleges külföldi utazás során is használható.

Érdekesség, hogy 2010 január közepétől, az Azonosítók nemzeti felosztásáról szóló kormányrendelet alapján, a három hazai mobilszolgáltató 0-val és 1-el kezdődő telefonszámokat is kiadhat. Mivel egyre több a mobiltelefon előfizetés kezdenek elfogyni a kiadható telefonszámok, viszont ezáltal szolgáltatónkként kettő millióval nő a kiadható telefonszámok mennyisége. A kérdés csak az, hogy mi lesz akkor, ha a nullával és egyel kezdődő számok is elfogynak?

Forrás: Nemzetközi Hírközlési Hatóság



Szerző

donna.hu



Scroll to Top