Merkúr az iskoláskorban III.

2008. 09. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

S most nézzük, hogy gyermekünk Merkúrja milyen jegyben áll, hogyan segítsünk neki a tanulásban: Ha a gyermek Merkúrja a Rák jegyében áll: Tudásszomjához érzelmi szükséglet társul. Csak ha jól érzi magát, akkor nyit az ismeretlen külvilág felé.

A Rák jegyében a Merkúrnak otthonos légkörre van szüksége. Ahhoz, hogy az iskolai anyagra oda tudjon figyelni, tanárait, osztálytársait szeretnie kell.

Csak ha jól érzi magát egy csoportban, tanárával bizalmas viszonyban van, akkor enged a tanulásnak szabad utat.

 A gyermek viszonylag sokáig a szeretetért és az elismerésért tanul. Ha szereti tanárát, tanul a kedvéért.

Ha tanulási nehézségek lépnek fel, annak oka legtöbbször a tanáraival vagy szüleivel való kapcsolati probléma. Intellektuális teljesítményének motorja a szeretet. Az ember áll a központban, nem a könyv.

Ez azt jelenti, hogy a tananyagot könnyebben feldolgozza, ha a szívéhez közel állókon keresztül kapja. Idegen személyek, például egy helyettesítő tanár, nem tudják motiválni. Könyvekkel vagy számítógéppel nem tud mit kezdeni. Szüksége van az emberi kapcsolatra.

Ha a gyermek Merkúrja az Oroszlán jegyében áll: Az iskolában célzott érdeklődéssel, önálló, nagylelkű gondolkodással mutatkozik be. A gyermek szorgalmasan tanul, az első években azért, hogy szülei és tanárai elvárásait teljesítse, ezzel szeretetet és elismerést gyűjtsön. Fejlődése folyamán ezt a motivációt egyre inkább személyes érdeklődése és céljai váltják fel. A gyermekben már viszonylag korán kialakul egy bizonyos tantárgy iránti érdeklődés és lelkesedés. Belső hajtóerő segíti a tanulását. Természetesen, mint minden gyermeknek, neki is szüksége van tanárai elismerésére, de saját belső motivációja hamar kialakul.

Az Oroszlán Merkúrra nem jellemző az aprólékosság. Így ebben a jegyben a Merkúr szeret ellenszegülni, ha például a betűk sorba rendezéséről van szó. A gyermeknek nehezére esik előre nyomtatott vonalakra írni. Minden szépírásgyakorlást kínzásnak él meg. Akkor kezd érdeklődni, ha saját maga találhat ki történeteket. Írni is úgy tanul a legkönnyebben, ha kreativitását is használhatja, például egy kitalált történetet ír le, és így az írás célja elérésének eszközévé válik. Csak írással tudja gondolatait papírra vetni. Tanulási motivációja kreatív önmegvalósítás íráson és beszéden keresztül történik. Ha a gyermek Merkúrja a Szűz jegyében áll: A Szűz jegye gyakorlatiassággal, és aprólékossággal jellemezhető. A lelkesedés vagy az érzelmi kitörések, valamint a becsvágy egyaránt ismeretlenek a számára. A gyermek már korán felismeri az írás és az olvasás szükségességét. Ennek megértése nélkül nem képes hatékony tanulásra. Ahogy belátta hasznosságát, akár órákon át is képes gyakorolni. A Szűz Merkúrral rendelkező gyermek már korán felismeri a tanulás értelmét, de ha ez hiányzik, nagyon nehéz tanulásra késztetni. Ők a jelenben élnek. Ha az írás és olvasás hasznossága olyan távolinak tűnik, hogy a gyermek nem látja értelmét, akkor olyan motivációs elemet kell keresni, amely a jelennel áll kapcsolatban. De olyat találni, ami a Szűz Merkúrral rendelkező gyermeket meggyőzi, nagyon nehéz. Gondolkodásmódja kritizáló és alapos. Iskolai feladatainál általában nem túl gyors, viszont nagyon precíz. Érelmét és beszédkészségét úgy fejleszthetjük a legjobban, ha kérdéseire a felnőttek szintéjén válaszolunk.

Ha a gyermek Merkúrja a Mérleg jegyében áll: A Merkúr a Mérlegben, mint minden levegős jegyben, szárnyra kap. Ebben a jegyben kiemelt hangsúlyt kap a kultúra.

A Mérleg Merkúrral rendelkező gyermek minden iránt érdeklődik, és nagy közléskényszerrel rendelkezik. Hasonlóan az Ikrek Merkúrjához, sokoldalú és kíváncsi. De érdeklődése nem egyszerűen a dolgok sokoldalúságára vonatkozik, mint az Ikreknél, sokkal inkább például az emberiség kulturális vívmányaira. 

Nem szabad lebecsülni a Mérleg Merkúr harmónia igényét. A gyermeknek a tanuláshoz nyugodt környezetre van szüksége. Konfliktusok a szüleivel, tanáraival, a zajos környezet, veszekedések a szülők között mind komolyan befolyásolhatják tanulását.

Szeretettel és elismeréssel lehet ösztönözni. A szülőknek világossá kell tenni, mit tartanak helyesnek, és a gyermek igyekezni fog az elvárásoknak megfelelni. További motivációt jelentenek számára az esztétikus könyvek, a barátságos, világososztályterem.

Folytatjuk...

Akit érdekel, hogy gyermeke Merkúrja milyen jegyben áll, keresse meg asztrológus szakértőnket, Jászay Ágnest!

Kapcsolódó anyagok:

$$1191$$

$$1188$$

$$1062$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top