Mi jön a világvége után?

2009. 08. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lengyel származású amerikai író, Roger Zelazny elénk tár egy lehetséges változatot. A fény ura című regényében különös poszt-apokaliptikus világot alkotott meg, ahol a hagyományos sci-fi környezetet a hindu mitológia uralja, a mindennapokat egyszerre szövi át a legmodernebb technológia, és a mágia. A szereplők között egyszerű embereket éppúgy találunk, mint természetfeletti erővel bíró hamis isteneket.

Az efféle történetek egy dologban mindig megegyeznek: a jövő embere sem lesz jobb, mint a mai. Az irigység, a kapzsiság az ő életét is mérgezi majd, és amíg lesz két ember a világon, addig a gyűlölet is létezni fog. Nincs ez másképp itt sem. Az egykori társadalom odaveszett a Földdel együtt, de a romokon születetett új civilizáció sem különb, mint a régi. Egy kis csoport tagjai, az Elsők irányítják, sakik hindu istenek bőrébe bújtak, és mind birtokolják az általuk kiválasztott istenség különleges képességit. A bolygó őslakosait elpusztították, természetfeletti teremtményeit láncra verték, erejük tudatában elnyomják a közönséges halandókat, gondosan elzárva előlük minden tudást, technikát, amivel sorsukat jobbra fordíthatnák. Ismerős a történet, nem igaz?

Azonban az Elsők egyike, Buddha, más néven Mahasamatman, a Fény ura megelégeli mindezt, és úgy dönt, hogy szembeszáll a rendszerrel, amivel alaposan felforgatja az emberek, és élvhajhász társai életét is. Zelazny 1967-ben íródott könyve az ő küzdelmét beszéli el, ahogy csalás és árulás között, intrikák és fondorlatok néha már átláthatatlan szövedékében próbál ellenfelei fölé kerekedni.

Az egész regényt különös kettősség jellemzi, hiszen egyszerre akciódús és filozofikus, életszerű és misztikus. Edzett sci-fi rajongók mellett a misztikum, a keleti filozófiák iránt érdeklődők is bátran elolvashatják. Az izgalmas, fordulatokban sem szűkölködő történet, valamint Zelazny stílusa méltán emelik A fény urát a stílus klasszikusai közé.

A kötet negyvenkét év után végre magyar nyelven is megjelent, méghozzá az Agave Könyvek gondozásában.

A kötet a book.hu oldalán 15% kedvezménnyel megvásárolható!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top