Mi lehet a baja?

2009. 03. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha köhög a kicsi – A köhögésnek sok fajtája van, ezek között sokszor csak az orvos ismeri ki magát. Két fontosabb köhögésfajtáról azonban mindenképpen szólnunk kell, amelyekkel kapcsolatban hamar kell intézkedni.

Az első az olyan éles „ugató” jellegű köhögés, amely a sírási hang rekedtté válásával jár együtt. Ilyenkor a kisgyermek gégéjében valamilyen lepedék miatt szűkület jöhet létre, a légzés is nehézzé válhat, ekkor azonnal vigyük orvoshoz, mert esetleg sürgős beavatkozásra lehet szükség.

A másik köhögés az, amit „húzó” jellegűnek mondunk. Ilyen esetben szaporán követik egymást, szinte sorozatban jönnek a köhögések, és közöttük a gyermeknek nincs ideje lélegzetet venni, csak a sorozat végén szívja be hangosan, hosszan a levegőt, mintegy pótolva az előbb kimaradt légvételeket.

Hányás, hasmenés – A csecsemők, kisgyermekek hányása nem mindig jelent gyomorrontást, illetve a hasmenés nem mindig jelent bélhurutot. A csecsemőkori  és kisgyermekkori betegségek nagy része kezdődik lázzal, hányással, hasmenéssel. Szinte valamennyi fertőző betegség, hurutos betegség, mandulagyulladás, középfülgyulladás, stb – kezdődhet hányással. A hányás és a hasmenés tehát nagyon gyakran nem jelenti a fő betegséget, hanem csak kísérő tünete. Így nem elég csak ezt az emésztési zavart kezelni, hanem meg kell találni az alapbetegséget, amely a hányást okozza.

Ha nincs rendben a vizelete – A vizeletről szólva mindenekelőtt arra kellene választ adni, hogy hányszor és mennyit pisilt a gyerek. Ezt csecsemőnél nagyon nehéz megmondani. A legtöbb, amit meg lehet állapítani, hogy esetleg minden tisztába tételkor nedves a pelenkája, de hogy ezt a nedvességet a két tisztába tevés között hányszori vizelés hozta létre, azt nem lehet meghatározni.

Fiatal csecsemőkorban ennek nincs is különösebb jelentősége. A gyermek csak lassan tanulja meg szabályozni a vizelet ürítését, és amíg ez kialakul, addig mihelyt a hólyagba bizonyos mennyiségű vizelet kerül, az azonnal ürül. Így naponta legalább nyolc-tízszer van egészséges körülmények között is vizelete. Ez a gyakori pisilés csak egy éves kora körül kezd ritkulni, és csak jóval később alakul ki a kisebb számú, rendszeres és szabályozott pisilés.

Ha egy évnél idősebb gyermeken magas láz kíséretében tapasztalunk gyakori pisilést, akkor  arra kell gondolnunk, hogy a vizeletürítő szervecskéi megbetegedtek.

A vizelet színe sokféle lehet, és sok mindent elárulhat. A szalmasárgától a vízszerűen színtelenig, illetve a vörösessárgától a sötétebb színek irányában. Ez nagyjából attól függ, hogy mit evett a gyermek, mennyi folyadékot fogyasztott, és ennek megfelelően azután szinte óránként más az ürített vizelet színe. Ha azonban a vizelet színe huzamosan olyan barna, mint pl. a barna sör, vagy sötétpiros, akkor mintát kell eltenni belőle az orvos számára.

A vizelet színét bizonyos vegyszerek, orvosságok megváltoztatják. Így pl. a lázcsillapító kúpok, egy része olyan anyagot tartalmaz, amely pirosra festi a vizeletet. Ez természetesen ne okozzon különösebb gondot.

Lázas gyermek vizelete rendszerint zavarosabb anélkül, hogy ez a vese betegségét jelentené. Ha a vizelet sokáig áll, akkor bomlik, és zavarossá válik, ez sem betegség jele.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top