Mi okozza a fülzúgást?

2010. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az is lehet, hogy csak pár másodpercig tart a zúgás, ám akkor is zavaró a jelenség.  Amennyiben Meniere-kórt diagnosztizálnak nálunk vagy fülzúgást, hosszabb ideig is elhúzódik a betegség.

A tinnitus a fül problémája. A legtöbb fülbetegség kialakulásának számos oka lehet, de általában a fertőzés az, a fül belsejében. A fertőzés sokféleképpen megjelenhet, valamint a fül különböző részeit támadhatja meg, az ok pedig leginkább a nem megfelelő higiénia.

A fülzsír felhalmozódása miatt is kialakulhat fertőzés. Ha nem megfelelően tisztítjuk a fülünket, az komoly problémákhoz is vezethet. Fontos például, hogy ne nyomjunk fültisztító pálcikát –se semmi mást- a hallójáratba! Ez csak nagyobb problémát okozhat, de a fül tisztulását nem segíti elő. Ha esztétikai problémát okoz a fülzsír, akkor is fontos, hogy csak a hallójárat legkülső részét töröljük ki. Ne nyomjuk befelé a piszkot, mert az csak duguláshoz és fertőzéshez vezet!

Sajnos más, komolyabb oka is lehet a fülzúgásnak, bár gyorsan leszögezzük, hogy szerencsére ez nagyon ritka dolog: egy növekvő tumor a fülben például már halláskárosodást is okoz. A tumorok abnormális kinövések, s lehetnek jó- és rosszindulatúak. Tehát ha bármi rendellenességet észlelünk a hallásunkkal kapcsolatban, azonnal konzultáljunk orvossal.

Fülproblémák sérülések következtében is kialakulhatnak. Testi sérülések is, még ha nem is közvetlenül a fülben vannak, előidézhetnek bajt. Ha a fej bármelyik része megsérült, halláskárosodáshoz is vezethet, még ha maga a sérülés nem is volt közel a fülhöz. 

Ne tegyük ki a fülünket túl sok zajnak, és akkor elkerülhetjük a fülzúgást és egyéb fülproblémákat is. A hangos zenehallgatás fokozatosan vezet halláskárosodáshoz, tehát ha tehetjük, legalább ne használjuk túl sokat a fülhallgatót, és ha szórakozóhelyekre (koncert, diszkó) járunk, kerüljük el a túl nagy zajt. Amikor az első tünetet észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top