Mi van a szádban?

2008. 11. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lenyelt tárgyak szinte kivétel nélkül végig tudnak menni a gyomor-bél huzamon, még a tű és a kis üvegcserép is. Ha a gyermek könnyen nyelt lelt sima felszínű idegen testet, például szilvamagot, vagy gombot, nem kell aggódni, legfeljebb egy pár falat kenyeret érdemes megetetni vele, hogy biztosan lejusson a gyomrába.

Érdemes néhány napig figyelni a gyermek székletét, meg kell győződnünk arról, hogy valóban távozott-e az idegentest. Ha a gyermek hány, vagy fáj a hasa, vagy ha nehezen nyel, azonnal vidd orvoshoz. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha éles, vagy hegyes tárgyat nyelt a gyermeked.

Fulladozás. Ha  a gyermek az idegen testet a légcsövébe szippantja be, fulladozva fog köhögni, ilyenkor azonnal fogd meg a két lábánál, és lógasd fejjel lefelé, közben ütögesd a hátát erélyesen. Ha nem hagyja abba a fulladozást, a mellkasát kell ütögetni, és ezt a következőképpen próbáld elvégezni:

•  Állj a kicsi háta mögé, hónalja alatt öleld át a mellkasát. Ha kicsi, térdelj le mellé. • Egyik kezedet szorítsd ökölbe, és ezt a hüvelykujjadat szorítsd erősen a mellkas középvonalára, másik kezeddel ragadd meg erősen ökölbe szorított kezedet. • Ökölbe szorított kezeddel erélyes, gyors lökést mérj a gyermek mellkasára. Ha kell, ismételd meg ezt a mozdulatot néhányszor. • Ha az idegentest nem távozik (legtöbbször úgy ugrik ki a gyermek torkából, mint a pezsgősüveg dugója) az egész folyamatot ismételd újra.

Tárgyak lenyelése, félrenyelés, fulladás. Ha továbbra is fulladozik, vagy elkékül, rohanj vele a legközelebbi kórházba, vagy hívd a rohammentőt, ha ez nem telik túl sok időbe.

Ha hegyes tárgy akad meg a gyermek torkában, pl. halszálka, ez nagyon kellemetlen ugyan és nagy öklendezést vált ki, de nem jelent akkora veszélyt, ellentétben a légutakba került elzáró idegen testtel. Természetesen azonnal orvoshoz kell vele sietni, de nem jelenthet közvetlen életveszélyt. Néha már nem látni az idegentestet, mire az orvoshoz értek, pedig a gyermek még érzi a fájdalmat. Ez utófájdalom, az idegentest valószínűleg már lenn van a gyomrában.

Ha véletlenül a kádban, vagy az uszodában, vagy strandon vízbe esne, vagy sok vizet nyelne a gyermek, először a száját, és légutait kell szabaddá tenni. Ez után a tüdejéből kell a vizet eltávolítani úgy, hogy a felnőtt combján a gyermeket hasra kell fektetni, és lábait fel kell emelni a feje szintje felé, és közben a hátát ritmikusan erélyesen ütögetni. Mesterséges lélegeztetés Füst, mérges gáz belélegzése, vízbefúlás, áramütés, miatt abbamaradhat a gyerek légzése. Ilyenkor azonnal mesterséges légzést kell kezdeni, és addig kell folytatni, amíg a kicsi lélegezni nem kezd, vagy amíg a segítség meg nem érkezik, két órán belül nem szabad abbahagyni.

• Először tedd szabaddá a légutakat azzal, hogy a gyerek nyakát emeld előre, fejét hajtsd hátra. • Ezután egész idő alatt nyomd a sérült gyermek állát felfelé. Ha a gyermek elég kicsi, a felnőtt szájával az orrán és száján keresztül egyszerre is lélegeztetheti. • Fújj levegőt a gyermekbe, de csak közepes erővel (ne felejtsd el azt, hogy a gyermek kicsi tüdeje nem fogadhatja be a felnőtt teljes kilélegzett levegőjét).    • Sohase lélegeztess mesterségesen olyasvalakit, akinek van légzése!

Orrba, fülbe dugott idegen test. A kisgyermek gyakran dug apró tárgyakat, babot, tablettát, gyöngyöt az orrába, vagy a fülébe. A legfontosabb az, hogy ne erőltessük még beljebb a már beszorult tárgyat, mialatt azon igyekszünk, hogy valahogy kivegyük azt. Sima felszínű, kemény tárgyat semmiképpen ne próbálj kihalászni, majdnem biztos, hogy, csak beljebb fog menni. Ha a puha tárgy nincs túlságosan benn, csipesszel megpróbálhatod a kiszedését.

Ha a tárgy az orrban van, kíséreld meg kifújatni a gyermekkel. Ha még nem tud veled együttműködni, akkor azonnal vidd orr-fül-gégészhez.

Ha a gyermek már nagyobbacska, próbáld biztatni arra, hogy tüsszentsen. Ha az idegentest így sem jön ki, nyomban fordulj orvoshoz, mert az orrban lévő idegentestet a gyermek a légcsőbe lehelheti, és megfulladhat. Az idegentest felismeretlenül hetekig beágyazódhat az orrüregben, erre csak a kellemetlen szagú, kissé vércsíkos orrváladék figyelmeztethet.

Kapcsolódó anyagok:

$$1859$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top