Miért írtok bloggerek?

2010. 02. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi is a blog? Személyes honlapoknak, híroldalaknak tekinthetjük őket, ahol szubjektív stílusban íródó művek mesélnek gazdáik mindennapjairól, emellett tapasztalataikat, jótanácsaikat is meg-meg osztják az olvasóval. Mára egy teljesen önálló műfajt hozott létre a blog, ahol a bloggerek kedvükre garázdálkodhatnak. Leírhatják érzéseiket, élményeiket, kritikáikat, egyszóval, amit csak akarnak.

A bloggerek nem a legféltettebb titkaikat írják bele blogjukba, mégis átfogó képet kap az oldalt olvasó arról, milyen is az oldalt vezető személyisége. Nem kell azt tudni, hogy éppen milyen színű felső van rajta, vagy hogy gyermekkorában milyen trauma érte, ami elindította éppen aktuális útján. Az írásai gyorsan szimpatikussá, vagy ellenszenvessé teszik a blog készítőjét.

A webblogok stílusa igen széles, mondhatni minden megtalálható rajtuk. Ha mégsem, akkor sem igényel különösebb számítógépes és internetes ismeretet, ha egy szerkesztőprogram használata megy, akkor már neki is lehet kezdeni egy újabb blog elkészítéséhez. Pár perc alatt létrehozható, és számtalan oldal áll rendelkezésünkre, válasszunk akár magyar, akár külföldi szolgáltatót, mindezt költségek nélkül. Nem csak írói vénánkat villanthatjuk meg a nagyközönségnek, képeket, videókat, zenéket is fel lehet tölteni, és az olvasó, a megjelenéssel egy időben már reagálhat is a tartalmakra.

Találkozhatunk tematikus blogokkal is, legyen az politikai, közéleti, filmes vagy akármi más. Érdemes a hírek mellett a blogokat is böngészni, hogy megtudjuk, ki mit gondol, hisz egyetlen szemszögből nézve nem kaphatunk teljes képet, semmilyen dologról sem. Lassan ugyanolyan befolyásoló ereje lesz ennek a szférának is, mint más, hagyományos híroldalaknak.

Komoly munka ez a szórakozáson kívül, sok energiát kell belefektetni ezekbe az oldalakba.  Nem csupán a blogíró véleményét tudjuk meg, hisz a kommentálható részek alatt elénk tárul embertársaink véleménye. Tapasztalatot szerezhetünk, okulhatunk, és leírhatjuk saját véleményünket a blogon találtakról.

A blogok azon típusainál, amik úgy működnek, mint egy titkos napló, legtöbbször azért írnak az oldal tulajdonosai, hogy valakinek elmondhassák azt is, amit másnak nem lehet. Életbe lép "ha nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek" elv, vagy éppen exhibicionista, sznob esetleg celeb a bolgger. És ugye vannak társadalmi konvenciók is, melyeknek köszönhetően az ember nem mondhat ki bármit, de blogja szabadabb utat biztosít. Persze találkozunk olyan oldalakkal is, aminek vétség helyet foglalni a végtelen kibertérben, annyira nem megfelelő sem a téma, sem a stílus. Ilyenekre reagálni, vagy véleményünket kifejezni sem érdemes, nem jutna el a célszemély beszűkült szürkeállományáig.

Milyen is akkor a jó blog? Megtalálható rajta minden, amire csak kíváncsiak vagyunk, cikk, hír, komment, bejegyzés, linkek… Stílusos, mind kinézetben, mind a rajta szereplő tartalmakban. Olvashatóság szempontjából látszódjon, hogy ért az illető a szerkesztéshez is. Megfelelő legyen a betűtípus, elrendezés, méretarányok és minden más, ami könnyebbé teszi az oldalakon való keresést. Ha kérdés kerül fel a kommentek közé, vagy privát kérdése lenne valakinek, akkor a személy el tudja érni a bloggert, óhajával-sóhajával.

-Torma Timea-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top