Mindent a szaunázásról!

2009. 12. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szauna tulajdonképpen egy váltófürdő: felhevülés a forró-száraz levegőn a szaunakabinban és az azt követő lehűlés a külső levegőn és a hideg vízben. A fától nem égeti meg magát az ember, ezért engedhető meg a szokatlanul magas, szaunára jellemző 60-100 0C-os hőmérséklet.

Eközben a levegőnek kellő szárazságúnak kell maradnia, hogy a szaunázás közben bőségesen keletkező izzadság folyamatosan elpárologhasson. A párolgás hűt és ez a hűtés nem engedi, hogy túlforrósodjon a bőr.

A test felhevüléséhez második szakaszként csatlakozik a szándékolt lehűtés. A tüdő leggyorsabban a külső levegőn hűl le, míg a bőr elsősorban a hideg víztől, olykor a hótól. A szaunázás menete: Mindig hagyjunk elegendő időt a szaunázásra és az azt követő pihenésre! A szaunázás előtt zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk bőrünkről a szennyeződéseket: izzadságot, krémet, dezodornyomokat.

Az ajánlott hőmérséklet 80-90 0C, éppen ezért a kezdők az alsó padokra feküdjenek, ott alacsonyabb a hőmérséklet. Ha túl száraznak érezzük a levegőt, locsoljunk egy kis vizet a kövekre. A szaunázást kellemesebbé teszik a dézsa vizébe kevert illatos olajok. A legfontosabb szabály, hogy csak addig tartózkodjunk a szaunában, ameddig jólesik a meleg, vagyis egyszerre legfeljebb tizenöt percet, ami alatt a szív és a vérkeringés még nem kaphat komoly terhelést.

A forró helyiség elhagyása előtt üljünk fel, hogy a vérkeringés újra alkalmazkodjon a függőleges testtartáshoz. Ha túl hirtelen egyenesedünk ki, megtörténhet, hogy a vér „eldugul”, ami szédüléshez, ájuláshoz vezet. Ebben a szakaszban sürgősen oxigénre van szükségünk, amelyhez akkor tudunk gyorsan hozzájutni, ha a légutak lehűlnek.

A légfürdőnél két dolog fontos: az egyik az erőteljes kilégzés és a „fel-alá járkálás”. Ezt követően álljunk teljesen meztelenül a hideg zuhany alá. A meztelen fürdőzés indokolt, mivel a fürdőruha nem engedné, hogy az izzadság távozzon a testfelületről, ami pedig ingerelné a bőrt és bizonyos körülmények között ekcémát is okozhatna. Ezen kívül megakadályozná, hogy a bőr felszínéről szabadon elpárologhasson a víz.

A rendszeres szaunázók többször egymás után visszamehetnek a szaunába, a hűtés azonban minden alkalom után kötelező! Az utolsó szauna kör után zuhanyozzunk le, dörzsöljük magunkat szárazra, és használjunk testápolót. Húzzunk meleg ruhát, hogy meg ne fázzunk, és miután elegendő mennyiségű szénsavmentes ásványvizet fogyasztottunk, pihenjünk csukott szemmel legalább negyedórát!

A szaunázás:

felgyorsítja a test anyagcsere folyamatait stimulálja a test keringési rendszerét: átlagosan 30 percenként 300 kalória ég el, ami kb. 3-4 km futásnak felel meg erősíti a test immunrendszerét: a szaunázók sokkal ritkábban kapnak el légúti fertőzéseket enyhíti az izom-és reumatikus fájdalmakat növeli a verejtékezés intenzitását, fokozva a méregtelenítés hatékonyságát tisztítja és megfiatalítja a bőrt; ez által ragyogóan bársonyossá és sugárzóvá varázsolja segít feloldani a stresszt; nő a teljesítményképesség

Kapcsolódó fórum:

$$f1055$$

$$f1659$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top