Mit NE tégy a hajaddal?

2011. 02. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni a hajából. Van, akinek megszelídíthetetlen, van, akinek soha nem akar sehogy állni, van, aki  csak összefogva vagy rövidre vágva tudja elviselni, és olyan is akad, aki ki nem állhatja, ha össze kell fognia. De melyek azok a frizurakészítési lépések, amiket hajunk egészsége és szépsége érdekében érdemes mellőzni?

1. Túl sokat vársz két hajvágás közt

Ez igazából  elsősorban nem a haj egészségét veszélyezteti, bár a fodrászok is ajánlani szokták, hogy legalább kéthavonta érdemes vágatni a hajunk végéből. De ha bizonyos frizurára vágattuk, akkor ennél sűrűbben is érdemes, mivel ha magára hagyjuk a hajunkat és jó pár hónapig nem vágatjuk újra le, valószínűleg elveszik az a forma, amit a fodrász varázsolt belőle. Ha a hajunk nincs kimondottan fazonra vágatva, akkor is érdemes legalább kéthavonta felfrissíteni a hajat és vágatni pár centit a végéből.

2. Minden nap megmosod

Bizony ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz, főleg ha zsírosodásra hajlamos a hajad. A gyakori hajmosás ugyanis a szükséges olajréteget is eltávolítja a fejbőrről, így az védtelen marad és a hajszálak könnyebben kihullnak, ha összefogod a hajad.  Az optimális ha 4-6 naponta mosod a hajad, és olyan készítményt használsz, amely kimondottan zsíros hajra való. Ilyenkor érdemes mellőzni a balzsamokat is, mert azok is csak zsírossá teszik a hajad. Ha mégis szeretnéd használni, akkor jobb, ha csak a hajvégekre teszel belőle, a hajtövekre nem. Így lassabban zsírosodik be újra a hajad.

3. Túl sok forró levegő

Sokan hajlamosak a hajszárítót a legmelegebb fokozatra kapcsolni, pedig az erősen roncsolja a hajat, főleg ha hosszú ideig kell szárítanunk, formáznunk. Száradáskor elsősorban nem a meleg az, ami megszárítja a hajszálakat, hanem a levegő, amit a hajszárító kifúj. A legjobb, ha átállítjuk a hajszárítót forróról a közepesen meleg vagy a legkevésbé meleg állásba, így megóvhatjuk hajunkat a töredezéstől és a kihullástól.

4. Vizesen fésülöd

Bár úgy tűnhet, hogy a még nedves haj kifésülésével hamarabb megszabadulsz az kóctól, valójában csak roncsolod a hajszálak szerkezetét. A haj ugyanis csak akkor formázható, ha már legalább 80%-ban száraz. A vizes fésülés azonban nagyon könnyen töri a hajszálakat és sokkal több szálat tépsz ki vele az egészségesek közül, mint amennyit száraz fésülés közben.

5. Hajlakkot fújsz a hajadra besütés előtt

Ez valójában olyan, mintha beleégetnéd a hullámokat. A hajlakkban lévő alkohol ugyanis, ahogy a hajsütővasra rátekerted a loknidat, beleég a hajadba, így az olyan lesz, mintha valóban sütnéd. Ez persze nagyon káros. Hajsütésnél a legjobb, ha vízbázisú hajformázókat használsz. Ezek között nagyon sok olyan található a piacon, amelyek hő elleni védelmet is biztosítanak a hajadnak, így nem károsodik a mindennapos hajformázástól.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top