Mit (ne) vegyen a kismama?

2008. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Anyáink idejében a kismamák egy-két kockás, fodros galléros – divatosnak semmi esetre sem nevezhető ¬¬¬–, ¬szövetruhában vészelték át a várandós hónapokat. Szerencse vagy sem, a mai kínálat ennél sokkal szélesebb. Nem csak a pénztárca vastagsága, hanem az ésszerűség és a tapasztalat, ami segíthet a döntésben, amikor a bababolt roskadozó polcai előtt állunk tanácstalanul.

A készülődés kilenc hónapja alatt beszerezhetünk mindent, ami kényelmesebbé teszi az egyre növekvő pocak cipelését. Hastartók, melltartók, harisnyák, fűzők között válogathatunk. A fehérneműgyártók, a praktikum mellett már esztétikai szempontokat is figyelembe vesznek. Kapható sportos, nagymamás szabású, hatalmas üleppel és tanga hátsójú haspántos bugyi is, ami különösen jó hír, hogy mindez, már nemcsak testszínűben. Ne feledjük, férjünk megérti ugyan a kényelmi aggályainkat, de ő ugyanúgy férfi marad a babavárás idején is.

A mai divat kedvez a kismamáknak. A tunikaszabású ruhák később is hordhatók, a szűk hosszú pólókat felvehetjük a pocaklakó kibújása után is. Persze egy-két kismamaruhára szükség van, ha már nem férünk bele a csípőszoknyáinkba és a férjünk ingében sem érezzük elég vonzónak magunkat.

Nyaraláshoz jól jöhet egy kismama dressz, bár itt is nagyanyáink viseletére emlékeztetnek a kapható modellek, és biztosan nem fogjuk kihasználni. Ha nem híztunk sokat, és a hatodik hónap előtt járunk, nyugodtan felvehetjük a régi egy, vagy két részes fürdőruhánkat is, vagy egy szűk toppot a bikini alsórészéhez.

Ha hadat akarunk üzenni a terhességi csíkoknak, nehéz lesz választani a több tucatnyi kence közül. A hatásáról sokat vitatkoznak az érintettek, de ha hiszünk benne, talán még pszichésen is segítheti bőrünk tűrőképességét, ártani biztosan nem árt.

A praktikus darabok beszerzése mellett, a testünket és a lelkünket sem árt felkészíteni a kicsi érkezésére. Számtalan dvd és videó kazetta kapható otthoni testedzéssel, stresszoldó meditációs gyakorlatokkal. De ha van időnk, kellemesebb és szórakoztatóbb eljárni – az egyre szaporodó – foglalkozások valamelyikére, hiszen jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül a babavárás néha előforduló nyűgjeivel.

A könyvek tekintetében sem panaszkodhat a „betűéhes mamajelölt”, a sikeres nevelés titkaitól a babarecepteken keresztül, a masszázstechnikákat leíró művekig minden kapható. Szoptató és altató könyv, utónév ötletek, baba és terhes napló, ápolási és gondozási tanácsok – amiben persze éppen a mi bajunkra nincs ír, és amit a második gyerek születése után már biztosan nem vesszük a kezünkbe. Ha bizonytalanok vagyunk bármiben, hallgassuk meg a tapasztalt babázó barátnőink élményeit, kérdezzük meg az orvost, vagy a védőnőt, és ne feledjük, léteznek még könyvtárak is. (folytatjuk)

Kapcsolódó anyagok:

$$300$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top