Mit nézzen az óvódás?

2010. 01. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A statisztika szerint Magyarországon a kamasz korosztályba tartózók átlagban 16 órát ülnek a televízió, vagy az internet előtt, a kiskamaszok átlag 14 órát, az általános iskolák alsó osztályaiba járó gyermekek heti 11 és fél órát, az óvódás korúak hetente 9 és fél órát. Ijesztőek ezek az adatok.

Ha te esetleg még nem tudod megkülönböztetni a modemet az egértől, készülj fel arra, hogy óvódás gyermeked erre már képes, hiszen ma már a két-három éves kisgyermekek részére is készülnek számítógépek. Jó, ha a család előre meghatározza, mennyi időt töltsön a kisgyermek a számítógép előtt? Jó, ha a család előre megegyezik abban, hogy milyen játékokat játszhat a kisgyermek a számítógépen? Feltétlenül egyezzetek meg a pároddal abban, hogy megengeditek-e a kisgyermeknek, hogy hozzáférjen az internethez, és ha megengeditek neki, akkor azt felügyelet mellett, vagy anélkül tehesse?

Nagyon nehéz a bölcsődést, vagy az óvódást teljesen elszakítani a televíziótól. Hiába tévézik otthon esetleg keveset, ha a nagyszülőkhöz, vagy másokhoz ellátogatva ott sokat nézheti a tévét.

A kisgyermek számára sok jobb és egészségesebb játék létezik, ezért mindig jól gondold át ezeket a lehetőségeket, mielőtt bekapcsolnád neki a tévét.

Sokszor unják már, de lusták mást csinálni,

vagy nincs jobb ötletük.

Nyugodtan egyezz meg az óvódással, hogy mennyi időt nézheti az adott műsort. Jó játéknak ígérkezik, ha beállítod neki a vekkert az adott időtartamra, és közösen kikapcsoljátok a tévét, ha a csörgőóra megszólal.

Komolyan válogasd meg, hogy mit engedsz a kisgyermeknek megnézni a televízóban. Állapodj meg a másik szülővel ebben, hogy mi az amit nézhet és mi az amit nem. Pl. gyermekműsorokat, mesét, cirkuszi előadást, stb. Feltétlenül tartsd be az általad, vagy általatok felállított szabályokat.

Lehetőség szerint nézzétek együtt a televíziót. Eközben próbáld megmagyarázni neki a műsort, és próbáld elmagyarázni neki a reklám lényegét is, amelyben a készítők a gyermekekre próbálnak hatni. Beszéld meg vele, hogy ne kérjen olyasmiket tőletek, a szüleitől, amire nincs is szüksége. Az együtt televíziózás alkalmas arra, hogy megtanítsd az óvódást megkülönböztetni a valóságost a képzelettől, pl. hogy Gombóc Artúr a valóságban nem is létezik, stb.

A nap bizonyos szakában nézzetek együtt videót, vagy DVD-t. Ennek két előnye is lesz. Az egyik, hogy pontosan fogod tudni, mit is néz szívesen óvódás gyermeked, a másik, hogy ebben a műsorban nincs reklám.

Ám mégis a legjobban azt a mesét fogja szeretni a gyermeked, amit tőled hall, amit te mesélsz neki a mesekönyvből….

- Németh Ági - 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top