Mit takarnak az orvosi rövidítések?

2010. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Orvosi kifejezések, érthetetlen rövidítések, latin hókuszpókusz… Aki látott már orvosi leletet, azt bizonyára nem lepi meg, hogy zsúfolásig van a hétköznapi ember számára idegen szavakkal. Persze belenyugodhatnánk a megváltoztathatatlanba, hogy nem értjük, mi mégis állhatatosan és minden áron meg akarjuk fejteni, akkor meg különösen, ha azt a papírt történetesen egy nőgyógyász állította ki.

Melyik leendő anyuka ne aggódna magzatáért, akit a szíve alatt hord? Melyik kismamát ne riasztanák meg az ellenőrzések után kiállított furcsa leletek, a terhesgondozási könyvbe beírt ákombákomok? Még ha a nőgyógyász biztosítja is a leendő szülőket arról, hogy minden rendben a csöppséggel, a rejtélyes rövidítések nem hagynak nyugtot. Hogy a kételyeket szétoszlassuk és a kismamákat, kispapákat megnyugtassuk, összegyűjtöttünk néhány, talán a leggyakrabban használt orvosi rövidítést, melyet most közkinccsé teszünk.

AFP=Alfa-fetoprotein:

A magzati máj által termelt olyan fehérje, mely koraterhességben növekvő mennyiségben jut az anyai keringésbe. Nagyságából következtetni lehet a velőcső záródási rendellenességre. A terhesség betöltött 16.hetében az anyai vérből végzik a szűrővizsgálatát. Normál értéke: 0,5-2 MoM.

Cit=hüvelyi citológiai vizsgálat:

A nőgyógyászati rákszűrés egyik eleme, ennek során a nyakcsatornából mintát vesznek, majd citológiai laborba küldik. A lelet eredménye a Papanicolau-féle beosztás szerint P2-től P5-ig terjedhet, ahol a P2-es jelenti a negatív, teljesen egészséges eredményt.

f=vizelet fehérje:

A terhesség során rendkívüli jelentősége van, hiszen ha fehérje tűnik fel a vizeletben, az a terhességi toxémia első jele lehet.

c=vizelet cukor:

Terhességi cukorbetegségre enged következtetni, amennyiben a vizeletben 15 mg/dl feletti cukrot találnak.

Hgb=hemoglobinszint:

A hemoglobin a vér oxigénszállító molekulája, ha a hemoglobinszint alacsony, az a csökkent vörösvértest szám következménye, melynek hátterében vérszegénység, vérvesztés, vas-, B12-vitamin vagy folsav hiány állhat. Minimális értéke kb. 123 g/l.

Htc=hematokrit:

A vörösvértestek és a hematokrit együttes értékéből vashiányra következtethetnek a szakemberek.

Fvs=fehérvérsejt szám:

Normál értéke: 4300–10 800/ml. A várandósoknál megengedett felső érték: 15 000/ml.

We vagy vvs=vörösvértest-süllyedés:

Az átlagos érték nőknél: 20 mm/óra. A várandósoknál megengedett felső érték: 80 mm/óra.

Egyéb, gyakran használt rövidítések:

Vvs=vörösvérsejt szám

Bak=vizeletüledék, baktériumok jelenléte

VZR=velőcsőzáródási rendellenesség (pl: nyitott hátgerinc)

Plac=méhlepény

RR=vérnyomás

CS=császármetszés

Mvf=medencevégű fekvés

Kpf=koponyavégű fekvés

UH=ultrahang

BPD=biparietális átmérő, azaz ultrahanggal mért fejátmérő

THQ=mellkasátmérő

Fl=combcsonthossz

CRL=fejtető-far távolság vagy ülőmagasság

Mszm=magzati szívhangok

Mm=magzatmozgás

A gyorstalpaló orvosi rövidítés szótár mellett jótanácsként azt ajánljuk, hogy akár a védőnőtől, akár a nőgyógyásztól bátran kérdezz, ha valami nem világos. Nincs az a bugyuta kérdés, melyet ne kérdezhetnénk meg saját nyugalmunk és kisbabánk egészsége érdekében!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top