Mitől pompáznak ezer színben a virágok, és a zöldségek? A karotinoidoktól. A karotinoidok elnevezés a sárgarépa nevéből ered. Több száz karotinoidot azonosítottak már, ebből a leggyakrabban a béta-karotinról hallunk. Szervezetünk a béta-karotinból tud legkönnyebben A-vitalmint előállítani.
Lehetséges, hogy különösnek hangzik, de a növények is védik magukat a káros hatások ellen. Ezen védőanyagoknak is egyik fontos csoportja a karotinoidok.
A karotinoidok nagyon jól védik a szervezetünket a krónikus betegségekkel szemben, így hasznos antioxidánsok. Jól használhatók daganatos betegségekkel szemben, szív- és érrendszeri betegségekben, szem- és nyálkahártya betegségek gyógyításánál, és megelőzésére, bőrbetegségekkel szemben, fertőzések, allergiák ellen.
Talán nem sokan tudják, hogy a növények nem tárolnak önmaguk, A-vitamint, csak néhány karotinoid alakul át biztonságosan A-vitaminná az emberi szervezetben, valamint az állatok szervezetében.
A karotinoidok az immunrendszer védekezőmechanizmusát javítják, segítenek lekötni a helytelen életmód miatt a szervezetben keletkező felesleges szabad gyököket.
Naponta változatosan kellene fogyasztanunk a zöldségekből, és a gyümölcsökből azért, hogy a karotinoidokhoz hozzájussunk, és immunrendszerünket természetesen védjük. Ez persze sokkal nehezebb, mint a reggelinkkel együtt lenyelni az úgynevezett vitamin, vagy antioxidáns kapszulákat. A mai felfogás szerint az az ember él egészségtudatosan, aki nem táplálék kiegészítőket szed, hanem alapanyagot vásárol, és maga készíti el az ételeit.
Most nézzük együtt, mit is vásároljunk a piacon, hogy családunkat legalább részben egészségtudatosan tápláljuk:
Amikor elsétálunk a piacon az úgynevezett sárga növények mellett, mint a sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, jusson eszünkbe, hogy ezekben található a legtöbb béta-karotin.
A béta-karotinnak van a legjobb hatása akkor, ha szemproblémánk, látásproblémánk van, esetleg növekedés, csontanyagcsere problémával küszködünk, a nyálkahártya működésében zavar támad, ha a bőrünk beteg, és általában fogyasszunk sok sárga színű növényt akár daganat megelőzése céljából is.
Ha túl kevés a béta-karotin a szervezetünkben, akkor immunrendszerünk hamar legyengül.
Alfa- és gamma-karotin: nyálkahártya, sejt- és bőrvédő hatású.
A piros gyümölcsökben – mint a meggy, cseresznye, eper, málna, retek, paradicsom – található a legtöbb Likopin. A Likopin rendkívül jól használható a petefészek, a tüdő, a prosztata és mindenféle érbetegség gyógyítására, vagy megelőzésére.
Ha zöld színű zöldséget, gyümölcsöt látunk, - zöld alma, kiwi, brokkoli, spenót, sóska – akkor gondoljunk arra, hogy ezekben található a legtöbb lutein. A Luteint tartalmazó növények fogyasztásával javíthatunk éleslátásunkon, késleltethetjük az idős kori makula degenerációt, és megelőzhetjük a vakságot.
Nem tanácsos az egyes hatóanyagokat külön választani. Az egyik a szemre jó, a másik a szívre, ezért hatásuk igazán csak együtt érvényesül. Így akkor járunk el helyesen, ha mindenből vásárolunk, és mindenből fogyasztunk is naponta.
Bizonyára vannak, akiknek nem lesz idejük a piacra járni, és otthon összekészíteni naponta a család egészséges táplálékát. Sokan fogják úgy gondolni, hogy mégiscsak könnyebb egy-két pirulát bekapni. Aki mégis az étrend-kiegészítőket választja, az keressen lehetőleg természetes kivonatot tartalmazó készítményt, mert az jobban felszívódik a szervezetben.
- Németh Ágnes -