Mitől nő a nő?

2008. 05. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akkor jogos a kérdés: mitől jó egy nő? Mitől nő a nő? Ha nem ezeken a külsőségeken múlik, akkor min? Hiszen az utcán tipegő, miniszoknyát viselő, cicikidobó lánykák megállítják a forgalmat. Ők mégsem nők? A válasz: nem biztos. A nőiesség belülről fakad. A nőiség az, hogy mit és hogyan gondolunk önmagunkról. Egyik legfőbb összetevőnek pszichológusunk az önbizalmat említette.

Tisztáznunk kell a nő szerep milyenségét.

– A női-férfi szerepet gyerekkorunkban gyakoroltatják velünk szüleink, illetve tőlük tanuljuk el, az általuk mutatott mintájuk alapján. Anyánk nem biztos, hogy megélte nőiségét, nem biztos, hogy a nő képét mutatta nekünk. Ezen folyamat felismerése rendkívül hosszú, de ha idáig eljutottunk már könnyebb lesz változtatnunk. Ám ahhoz, hogy felismerjük, ébresztő mechanizmusok kellenek, ezek általában krízisek, melynek következtében felismerik saját szükségleteiket. 

 – A legnagyobb különbség a férfi és női szerepek között, hogy a nő megteheti, hogy gyenge. A férfiak attól szenvednek általában, hogy ők nem lehetnek gyengék, nekik erősebbnek kell lenniük. – Igen hölgyeim! Egy férfi pszichológus szavait idéztük! – Nem az a jó nő, aki erős. Ám, ha valaki sokszor, vagy túl gyenge, kiszolgáltatottá válhat. Ilyenkor a nő hozzászokik, hogy a férfi a domináns, alárendelődik neki, szül mondjuk 3-4 gyereket, inkább csak a házimunkával foglalkozik, éli a kis világát. Majd egy idő után a férfi beállít azon gondolatával, hogy másba szerelmes, s a nő megroppan, hiszen az egész életét arra tette fel, hogy férjét és gyermekeit kiszolgálja. Ezeket hívják Tarzan & Jane kapcsolatoknak, ahol a férfi az erős és bátor, aki mindentől megvédi társát és gyermekeit, ő keresi a pénzt, a nő pedig a gyenge és bátortalan, akit meg kell védeni, aki a háztartást vezeti.

– Ám mi van akkor, ha Tarzan megroppan és elveszti erejét? Mi van, ha a férj elveszti állását és ott állnak jövedelem nélkül, mert a nő eddig sem dolgozott. Általában ilyenkor nem az történik, hogy Jane erőssé válik, előveszi páncélját, és amazon módjára felveszi a harcot a nagyvilággal, vagyis elmegy pénzt keresni, hanem az eddigi egyensúlyt próbálja fenntartani azzal, hogy ő még gyengébb lesz. Ilyenkor sajnos lesüllyedhetnek mind a ketten, mivel Jane ragaszkodni fog a gyengeségéhez. De ez fordítva is megtörténhet, az ilyen férjeket hívják papucsférjnek.

– El kell fogadnunk, hogy igenis tudunk boldogulni, talpraesettek vagyunk, ám sokan nem látják ezt. Pedig igenis megélheti nőiességét az, aki kiéli kreativitását s nem csak kiszolgáltatott helyzetben tud létezni. Vállalnunk kell saját magunkat.

Kapcsolódó anyagok

$$439$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top