Naptejes kávé

2009. 07. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bőrrák legtöbb fajtája időben felfedezve elég jól gyógyítható például kimetszéssel, égetéssel, vagy fagyasztással, de az életveszélyes melanoma – ami egy igen nagy halálozással járó bőrdaganatfajta − előfordulása évek óta folyamatosan növekszik.

A legtöbb ember mégsem figyel az egyre növekvő ultraibolya sugárzás veszélyeire, pedig még a felhős idő sem csökkenti a kockázatot. Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint egymillió megbetegedést regisztrálnak évente.  Sajnos még a legjobb fényvédők sem óvnak meg százszázalékosan a napsugarak rákkeltő hatásai ellen, de a koffeines termékek – amikor koffeint kevernek a naptejbe –, áttörő eredményt hozhatnak a nem túl távoli jövőben. Egyelőre még csak egereken végezett kísérleteket egy japán, amerikai és orosz kutatókból álló csapat, de az eredmények bíztatóak.

A kutatások szerint a káros mennyiségű ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kockázata az új szerrel a felére csökkenthető. A zöld tea EGCG rövidítésű hatóanyaga is hasonló – bár valamivel csekélyebb – bőrrák elleni hatással rendelkezik, de a két anyag közül várhatóan a koffeint fogják elterjedten használni, mert könnyebben előállítható, mint az EGCG.

Egy másik kutatás kilencvenezer fehér nőt vizsgált meg, akik kávét vagy teát fogyasztanak, és a hegyekben az ultraibolya sugárzásnak nagyobb mértékben vannak kitéve. Az eredmények szerint jóval kevesebb az ilyen jellegű megbetegedés a vizsgált nők körében, mint az alacsonyabb területeken élő, de kávét illetve teát nem fogyasztók esetében.

A koffein segít az ultraibolya sugárzás miatt károsodott sejtekben helyreállítani a természetes sejtpusztulást. Így mintegy „öngyilkos reakciót” indít be, de a kísérlet kimutatta, hogy a koffein nem károsítja az ép sejteket. A hagyományos napkrémekkel összehasonlítva az új szer azért előnyösebb, mert a koffeint tartalmazó anyag a káros behatások után is csökkentheti a bőrdaganatok kialakulását, tehát nem csupán a megelőzés szempontjából lehet hasznos.

Ezek alapján viszont senki se változtasson a kávézási szokásain! Naponta 6 csésze kávét kellene meginni ahhoz, hogy mindössze 30 %-kal csökkenjen a bőrrák kialakulásának kockázata, a teából pedig dupla annyit. Tehát jobb, ha megvárjuk a koffeinnel kevert új naptejeket, és inkább külsőleg élvezzük annak hatásait.

A koffein ráadásul segíthet a kopaszodó férfiakon is, mivel fokozza a hajhagymák vérkeringését, és vérbőséget okoz. Ennek következtében a hajhagymák több oxigénhez jutnak, ami így csökkentheti a hajhullást és fokozhatja a hajnövekedést.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top