Ne kérj szatyrot!

2010. 06. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezzel persze a környezetünk szennyezésén túl közvetetten gyilkosokká is válhatunk, hiszen a reklámszatyrok és műanyag hulladékok számtalan állat halálát követelik. A bálnák és más tengeri élőlények a vízben lebegő szatyrokat élelemnek észlelik, az albatroszok műanyag kupakokkal és öngyújtókkal etetik fiókáikat és ezzel alá is írták halálos ítéletüket.

Védekezhetünk ez ellen azzal az érvvel, hogy mi csak olyan szatyrot használunk, ami le is bomlik, viszont tudnunk kell, hogy ez sem feltétlenül jelenti a környezet védelmét. Hogy egy-egy szatyron a bomlás beinduljon, már a gyártás során különböző adalékanyagokat használnak, amik később a hő és fény hatására a műanyagot finom porrá bomlasztják. Azon túl, hogy az adalékanyagok környezetre gyakorolt hatása is igencsak kérdéses, a bomlási folyamatokhoz fényre és oxigénre is szükség van, így a lebomlása nagymértékben függ attól is, hogy a szatyor hová kerül majd.

Hazánkban azonban most megmozdulni látszik az állóvíz és végre elindult egy olyan kezdeményezés, ami hatalmas lehetőséget jelent, hogy szokásainkon változtassunk. Azzal, hogy nem az egyszerűbb utat és az ingyenes műanyag szatyrokat választjuk, nem csak az embertársaink figyelmét hívhatjuk fel egy kicsit a környezetvédelemre, de akár nyerhetünk is.

2010-ben több mint 450 patika részvételével indult útjára a „Ne kérj szatyrot” akció, melyben azokat a tudatos vásárlókat jutalmazzák, akik kimondják a varázsmondatot: „Nem kérek szatyrot!”

Akik élnek ezzel a lehetőséggel, azok között hónapról-hónapra értékes nyereményeket sorsolnak ki, ösztönözve mindenkit a környezettudatos életre. Talán így, apró lépésekben rá lehet bírni az embereket arra, hogy egy kicsit több odafigyeléssel éljék a mindennapjaikat, hiszen ezek az apró figyelmességek is sokat számítanak!

A „Ne kérj szatyrot” kezdeményezésről bővebben ITT olvashatsz, ahol természetesen megtalálod az akcióban részt vevő gyógyszertárak listáját is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top