Néhány asztrológiai alapfogalom

2008. 09. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ascendens

Sokszor hallottátok, olvastátok, beszéltetek róla, egyesek tudják, mások nem tudják, mi is az az ascendens. A latin ascendere, azt jelenti felkelni. Az asztrológiában az állatövnek azt a jegyét jelöli, amely a születés pillanatában éppen a keleti horizonton kel fel, és a csillagfejtés szabályai szerint, a születési horoszkópban különösen az illető ember karakterét és testi felépítését határozza meg. Kulcs szava: Én, aki vagyok, ilyen vagyok, ezt mutatom nektek.

Az arcanum

Latinul szó, jelentése: a bezárt. Vagyis a titok, a misztérium kultuszok tartalma, a be nem avatott számára minden, ami megközelíthetetlen. Az alkímiában az arcanum jelenti a titkos preparátumot, az elixirt, a bölcsek kövét.

Aspektusok

Másnéven fényszögek. Az asztrológiában a bolygók egymáshoz viszonyított helyzeteit jelenti. Az aspektusokról és értelmezésükről szóló tant a születési horoszkóp szempontjából különösen az arab asztrológusok fejlesztették ki a középkorban.

Asztrológia

Szó szerint csillagtan, eredete a görög astron (csillag) szóból származik. Minden fejlett kultúra ismeri valamilyen formáját. Már a történelem hajnalán megpróbálkoztak azzal, hogy az emberi jellem és sorstípusokat kapcsolatba hozzák a lépésről lépésre feltárt kozmikus törvényekkel.

Az asztrológiai világkép geocentrikus, tehát valamilyen földi megfigyelő szubjektív benyomásának felel meg az égi folyamatok szempontjából. A történelem folyamán számtalan eltérő vélemény született arról, hogy a csillagok közvetlen befolyást gyakorolnak-e az emberi mikrokozmoszra. Végül a legtöbben azt az álláspontot képviselték, hogy: „astra inclinant, sed non necessitant”, azaz: a csillagok hajlamossá tesznek, de nem kényszerítenek.

Mindenesetre a tudományos asztronómia (csillagászati tudomány) későbbi haladásához az asztrológiai tanrendszer szolgáltatott bázist, sőt nagyon sokáig az asztronómus egyáltalán nem különbözött az asztrológustól. De az asztrológia régebbi tudomány, mint az asztronómia, hiszen a mai értelemben vett csillagászat, mint tudomány még kétszáz éves sincs, az asztrológiáról pedig már több ezer évvel ezelőttről is vannak írásos emlékeink.

Az asztrológia nyomokat hagyott hátra a mindennapi életünkben is,  olyan szólásfajták is jelzik ezt, mint „emelkedőben van a csillaga”, a „joviális” kifejezés (a Jupiterre utal), vagy a marciális kifejezés (Marstól irányítva). Még a hétköznapok neve is a régi csillagkultuszra utalnak, például a német Montag szó a Holdból ered (Mond = Hold), az angol Sunday szóban a Nap szerepel (sun = nap), vagy a francia vendredi a Vénuszra utal.

Átoktáblák

Defexiótáblák  (latinul „tabellae defixionum”, amelyben a defiegere jelentése: megmerevít, megbűvöl), olyan kisebb táblák – különösen a késő római kor gyakori hagyatékai –, amelyek többnyire ólomból készültek, mert ez a fém már önmagában is varázserejű és megkötő.

Egy átoktábla a múltból

Az átoktáblába a személyes ellenségre szórt átkokat karcolták bele, és eldugták az illető házában, vagy sírjában, hogy így okozzanak kárt neki. Többnyire kedden (robotnapon) készítették őket, amely tudvalevően Marsnak (aki az átok istene is) volt alárendelve. Ha temetésre került sor, mindig megidézték a földalatti lényeket tanúnak. Az átoktáblákon gyakran vannak titkos ábécével írt feliratok azért, hogy annak, aki esetleg megtalálja, érthetetlen legyen sokáig: így akarták teljesen kizárni az ellenvarázst. A felirat azt közli például, hogy balszerencse üldözze az ellenség családját, jégverés tegye tönkre a termését vagy villám csapjon a házába. Előfordulnak még listák a testrészekről, és minden szervről tetőtől talpig, amikhez az átok-démonoknak hozzá kellett férniük.

Primitív rajzokat is karcoltak rájuk, hogy fokozzák a mágikus hatékonyságot, például egy megbéklyózott kakast ábrázoltak ezzel a szöveggel: „ahogy ez a kakas meg van kötözve a lábán, a sarkantyúján és a fején, úgy kössék meg Bisztorikosz kocsihajtó lábát, kezét, fejét, és szívét”.

Ezt olyannyira komolyan vették, hogy az ilyenfajta átkok szórását erősen tiltották, és már a római tizenkét táblás törvényekben büntetést helyeztek kilátásba miatta!

Kapcsolódó anyagok:

$$1062$$

$$1087$$

$$1093$$

$$1094$$

$$1095$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top