Táplálkozási tanácsok 1. rész

2008. 09. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenhol olvashatjuk, hallhatjuk, hogy szervezetünk részére a fehérjét, a szénhidrátot, zsírt, ásványi sókat, vitaminokat, és vizet, az életfontosságú anyagokat, nap mint nap egyformán biztosítanunk kell. A túl kevés, vagy túl sok táplálék káros az egészségünkre. Sok családban kialakult már egy rossz szokás, hogy bizonyos ételekből a szükségesnél többet főznek, és hogy ne maradjon másnapra, a családtagok inkább elfogyasztják. A gyermek meghagyja az étele egy részét – a mamája megeszi, ne vesszen kárba. S az eredmény?  Túltápláltság, kövérség.

A mértéktelen evés házikedvenceinknek sem tesz jót! 

A családi nagy eseményeket is a nagy lakomával próbáljuk kiemelni. Pedig ehelyett inkább alkalomnak megfelelő terítéssel, gyertyákkal, az alkalomhoz, vagy az abroszhoz illő szalvétával, néhány szál virággal, gyertyákkal, szép gyümölcstállal, az ételek, vagy a tányérok virággal való díszítésével, különleges ételek feltálalásával is elérhetjük, nemcsak a mennyiség növelésével.

Ne főzzünk felesleges mennyiségű ételt! Helyes módszer az, ha a háziasszony állandóan kipróbált mértékkel főz, például egy személyre két nagyobb, vagy 3 kisebb krumplit hámoz.

A mértéktelenség után a só fogyasztást is szemügyre kellene vennünk. A mai ember túlsózza az ételeit, a napi 5-8 g só helyett 12-20 g sót is elfogyaszt. Ha a konyhasó felhalmozódik a szövetekben, az víz visszatartást okoz. A túlzott só fogyasztás például a magas vérnyomásban szenvedőknél nagyon káros is lehet. De emellett a sok só rontja az ízérzéket, ezért például a húslevesből kiemelt főtt zöldséget, vagy a rántott húst felesleges újra sózni. Az ételek kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak konyhasót, egyáltalán nem íztelenek! Só nélkül kellene ennünk a zöldpaprikát, paradicsomot, retket, vajat, sajtot. De ügyeljünk arra is, hogy nyáron nagyobb a szervezet só igénye, mint télen, mert a verejtékkel nagy mennyiségű sót is veszítünk.

Kapcsolódó cikkek:

$$1189$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top