Nem eszi a gyümölcsöt!

2008. 08. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyümölcs a legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, azaz kalóriánként ez tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. Kisgyerekkorban többnyire nincs probléma, édes, lédús, könnyen majszolható. A bajok később kezdődnek. Ne feledjük, a gyümölcs nem csak a vitaminok miatt fontos, hanem a benne lévő rostok is nagyon fontosak az egészséges emésztéshez. Az alábbiakban anyukáktól gyűjtöttünk néhány tippet, hogy a vitaminok és a rostok ne hiányozzanak a válogatós gyerekek étrendjéből sem.

– Készítsünk vitamindús koktélokat, de ne tejjel, hanem gyümölcslével. A banán, az eper, a barack könnyen turmixolható. Vízzel hígítva könnyebb limonádé válik a sűrű italból. Ha nem féltjük a torkát, kaphat bele egy-egy szem málnával fagyasztott jégkockát is. Díszítsük a poharat almaszeletekkel, szívószállal.

– A fagyi imádókat levehetjük a lábukról saját készítésű jégkrémmel. Joghurtba vagy tejszínbe tegyünk egy pici mézet, és ebbe pürésítsük a gyümölcsöt. Legalább a joghurt mennyiség ötszörösét, így igazi gyümölcsös finomságot kapunk. Sok helyen kapható műanyag fagylaltkészítő, de ha nincs, kiskanál és joghurtos dobozka is megteszi. A fagyasztáskor persze sérülnek a vitaminok, de több marad a gyümölcsben, mint a kompót főzése során.

– A gyümölcslevest a legtöbb gyerek szívesen eszi. Főzés nélkül, friss gyümölcskockákkal hamarabb elkészül, és nem úszkálnak benne szétmállott barackdarabok. Az alaplé legyen tejjel kevert meggy lé, fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel ízesítve. A sűrítéshez keverjünk bele két pohár gyümölcs joghurtot.

– A gyümölcsös krémtúró kicsit időigényes, de szintén belecsempészhetjük a friss gyümölcsöket. Ha már óvodás a csemete, segíthet darabolni, kavargatni, és a közösen készített ételt is szívesebben eszik a kicsik.

– A natúr joghurt, a hideg tejbegríz, vagy tejberizs szintén alkalmas a „gyümölcscsempészetre”.

– Vitaminhadjáratunk akkor is sikerrel járhat, ha gusztusosan tálra szeleteljük az almát, dinnyét, barackot és villát adunk mellé. Aki szívesen bíbelődik ilyesmivel, fogpiszkálók segítségével vegyes „katonákat” alkothat.

– Az újkori gyerekzsúrok slágere a fondü, illetve ennek különféle variációi. Itt is használjuk a fantáziánkat: készítsünk többféle gyümölcsmártást, amibe a lurkók hurkapálcára húzott piskótakockákat meríthetnek. A másik lehetőség, amikor a gyümölcsöket mártogathatják csoki vagy vanília szószba.

Igen, ez mind-mind elképesztően macerás! De a legdrágább kincsünk tápláléka nagyon fontos, és sajnos nem áldott meg minden mamát a sors olyan gyerekkel, aki csak kikapja a tálból az óriási barackot, és már szalad is, hogy hasán a csurgó lével, jóízűen belakmározza. És ilyenkor nyáron – de akár téli hétvégéken is – ráadásul bármelyik finomság elkészítése jó kis délutáni program lehet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top