Sinatra, az örök

2008. 08. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1915. december 12-én született a New Jersey állambeli Hobokenben. Nem mondhatni, hogy azonmód énekesi pályára állt, előbb volt pincér, újságíró és miegyéb. Viszont amikor 18 évesen fellépett Bing Crosbyval, alapjában változott meg az élete… Első lemeze ’34-ben jelent meg ’40-től aztán egyiket a másik után ontotta.

 

A további képket a képre klikkelve nézheted meg 

Nemcsak énekes, hanem hamarosan mozisztár lett a Las Vegas-i éjszakák, a Brooklynban történt, a Most és mindörökké filmek (első Oscar-díj) által. Hatvan filmben és rengeteg tv-sorozatban játszott. Nálunk is vetítették a Kánkánt, Az elrabolt expresszvonatot, A detektívet, a Nyolcvan nap alatt a Föld körült, a Tripla vagy semmit. Sinatra énekesi pályája az 50-es és 60-as években csúcsosodott ki, dalaival a konzervatív középosztályt célozta meg. Olyanokkal, mint a Strangers In The Night, az Only the Lonely, a Swinging Affair, a Come and Fly with Me, a Songs for Young Lovers, a Days of Wine and Roses, a My Way és a New York, New York. Se szeri, se száma arany- és platinalemezeinek, és egy tucat Grammy-díjat söpört be.

Persze a bulvármédia felkapta és fenntartotta, lehetett pletykálni bőnyállal nőügyeiről, házasságairól (felesége volt Mia Farrow), feltételezett maffiakapcsolatairól. Ennek dacára bejáratos volt a Fehér Házba, cimborázott Franklin Delano Roosevelt és John Kennedy demokrata, Richard Nixon és Ronald Reagan republikánus elnökkel.

Amíg a filmezéstől a 70-es évektől fokozatosan visszavonult, énekesként szinte utolsó percig tartotta magát. Beturnézta a világot. A mostani Nothing But The Best című lemezén legnagyobb sikerei hallhatók, a 22 dal között olyanok vannak, mint a Come Fly With Me, a Strangers In The Night, a The Good Life, a New York, New York, a The Girl From Ipanema, a Fly Me to The Moon, és a My Way. Mi több, DVD-vel egybecsomagolt változatban is kiadták az albumot, és ezen a Royal Festival Hallban adott koncertje látható.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top