Néma gyilkos – már a várandósság alatt is…

2011. 05. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Immár kilencedik esztendeje kerülnek megrendezésre a Születés Hete kapcsán azok az előadások, melyekből a nők hiteles forrásból, megbízható szakemberektől kaphatnak információkat a várandósságról, a szülésről és az azt követő időszak eseményeiről. Az információáramlásba bekapcsolódva néhány témát szakértők segítségével mi is körbejárunk: első részünkben a terhességi cukorbetegségről kaphatnak hasznos tanácsokat olvasóink.

A cukorbetegség gyűjtőfogalom, több fajtája, típusa van, közülük az egyik a gesztációs diabétesz (GDM), vagyis a terhességi cukorbetegség. Természetesen ez sem teljesen homogén, hiszen lehet 1-es vagy 2-es típusú, attól függően, hogy már a várandósság előtt is fennállt-e vagy sem, a közös bennük annyi, hogy a várandósság alatt kerültek diagnosztizálásra” – tájékoztat Dr. Károlyi Hortenzia belgyógyász, diabetológus adjunktus.

A „néma gyilkosnak” nevezett betegség a Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint a terhességek mintegy 3-7 százalékában fordul elő hazánkban. Ilyenkor a kismama anyagcseréje megváltozik, mintegy „raktározás” folyik, melynek hatására megnő az inzulinigény. A várandósság hatodik hónapja körül azonban a folyamat megfordul és kialakul egy inzulin rezisztencia. A szervezet ennek ellensúlyozására még több inzulint termel, de egy idő után már ez a mechanizmus sem elegendő – fogalmazza meg az adjunktus asszony.

Gesztációs diabéteszről (GDM-ről) akkor beszélhetünk, ha a várandósság alatti cukorterheléses vizsgálaton

az éhomi vércukorszint 7 mmol/l vagy ennél magasabb, ha bármelyik mért érték 11 mmol/l vagy annál magasabb, illetve ha a cukorterhelést követően 7,8 mmol/l vagy e feletti értéket kapnak. 

A gesztációs diabétesz szűrést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a terhesség 24. és 28. hete között ajánlja, azonban vannak olyan nők, akiknél már a 16. héten sort kell keríteni a vizsgálatra, ugyanis náluk a betegség kialakulásnak magasabb a kockázata. Ilyen eset lehet többek között

ha a kismama rokonai között előfordul cukorbetegség ha valamilyen szénhidrát anyagcsere-rendellenességet vagy hipertóniát már korábban diagnosztizáltak nála ha korábban már szült és gyermeke 4000 g feletti súllyal jött világra vagy ikerterhessége volt ha vetélés, halva születés vagy valamilyen fejlődési rendellenesség már előfordult nála a korábbiakban, illetve ha 35 évnél idősebb, legújabb szabályozás szerint ha 40 évnél idősebb

Mint ahogy a cukorbetegség minden fajtája, a terhességi diabétesz is igen veszélyes mind az anyára, mind a babára nézve – árulja el Dr. Károlyi Hortenzia. A gyermeknél túlnövekedést, sokkal intenzívebb sárgaságot és különböző születési traumákat okozhat, az anyukánál pedig 4-6-szorosára nő annak a kockázata, hogy később cukorbeteg legyen. A statisztikai adatok szerint a GDM-ben szenvedő kismamák mintegy 40-60 százaléka lesz 15 éven belül diabéteszes – teszi hozzá.

A szülés után a gesztációs diabétesz a legtöbb esetben magától megszűnik, de a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata miatt az anyukáknak 1-2 évente továbbra is ajánlott a szűrővizsgálaton való részvétel, mindemellett pedig fokozottabban kell ügyelniük a megfelelő, egészséges életmódra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top