Nőgyógyászati gondjaink 12. – Az éves szűrésről

2009. 01. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1. Tervezzünk okosan, hogy legyen értelme a vizsgálatnak.

A vizsgálatot időzítsük ciklusunk közepére. Igaz, hogy PAP-tesztet menstruáció idején is lehet csinálni, de más vizsgálatok – például a vizeletvizsgálat – eredményét megzavarhatja a vér. Jegyezzük meg a legutóbbi ciklusunk dátumát. Ha ugyanis az orvos ismeri a kezdő- és a befejező napot, pontosabban meg tudja állapítani, hogy rendben van-e a termékenységünk. A megbeszélt napon telefonáljunk oda a rendelőbe, és kérdezzük meg az adminisztrátort, hogy nincs-e késésben az orvos. Ha igen, legalább nem kell rohannunk és félórákat feleslegesen ücsörögnünk a váróteremben. A vizsgálat végén, távozáskor mindjárt beszéljük is meg a következő időpontot! Így nem fogunk egy évig azon aggódni, hogy esetleg elfeledkezünk róla. Ha feledékenyek vagyunk, időzítsük a vizsgálatot egy jeles naphoz.
2. Három teszt, amelyek nélkülözhetetlenek altáji egészségünk megőrzéséhez PAP-teszt: Ez a teszt a méhnyak sejtváltozásait szűri ki, amelyek kezeletlenül méhnyak-daganattá fejlődhetnek. Az orvos behelyez egy pálcikát a hüvelyünkbe, és mintát vesz vele a méhnyaki sejtekből. Ha a laboratóriumból pozitív vagy rendellenes eredmény jön vissza, további vizsgálatok szükségesek. Chlamydia-szűrés: E vizsgálatot évente ajánlják minden olyan 25 év alatti nőnek, aki nemi életet él, később pedig új partner esetén javallt. Sajnos a teszt mégsem automatikus része a vizsgálatnak, a legtöbb helyen csak külön kérésre végzik el, pedig feltétlenül meg kell bizonyosodni róla, hogy nincs-e tünetmentes fertőzésünk – ha ugyanis azt nem kezelik, meddőséget is okozhat. Az orvos vattás pálcikával mintát vesz a méhnyaki sejtekből és elküldi őket elemzésre. Ha az eredmény pozitív, antibiotikumot kapunk, és javasolják, hogy partnerünk is vizsgáltassa meg magát, és két hét múlva újra elvégzi a tesztet. Vizelet-vizsgálat: A mi dolgunk, hogy vizeletmintát produkáljunk, az orvosé pedig az, hogy laboratóriumba küldje, ahol a mintában a szakemberek vörösvérsejtek, baktériumok és más olyan kórokozók jelenlétét keresik, amelyek húgyvezetéki fertőzésre, cukorbetegségre vagy egyéb bajra utalhatnak. Ha bármelyik adatunk eltér az optimálistól, újabb vizsgálatokra kerül sor.
3. Intim kérdések, józan válaszok: Kérdés: „Vizsgálat közben úgy érzem, bepisilek. Miért?” Válasz: Azért érezhetünk ilyet, mert a hüvelytükör felső része nekinyomódik a húgyhólyagnak. A kényelmetlen érzést azonban könnyen megelőzhetjük, ha közvetlenül a vizsgálat előtt kimegyünk vécére. Ha ugyanis a hólyagunk teljesen üres, a tükör felhelyezésétől sem támad vizelési ingerünk. Kérdés: „Előfordulhat, hogy egy férfi nőgyógyászban nemi vágy támad?” Válasz: Nem ismerhetünk meg persze minden egyes konkrét esetet, de a férfi nőgyógyászok döntő többsége szerint a női nemi szervek vizsgálatában semmi izgató nincs. Egy orvos számára ugyanis a női nemi szervek ugyanolyanok, mint az emberi test egyéb részei. Kérdés: „Megmondja a nőgyógyász, ha az altestemnek rossz szaga van?” Válasz: Bizonyos szagok – mint például az erős halszag – fertőzésre utalhatnak, ezért a nőgyógyász biztosan szóba hozza, mint lehetséges tünetet. Azonban ne feledjük, hogy az egészséges vaginának is van szaga, tehát lehet, hogy amit mi büdösnek érzünk, az a természetes testszagunk. Természetesen mielőtt meglátogatjuk az orvost, tisztálkodjunk alaposan, de ezen semmiképp se görcsöljünk. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy rajtunk kívül még ki mások járnak oda…

 

4. Túllépi az orvos a határt? Hogy a vizsgálat kicsit kényelmetlen, az normális. Az viszont már korántsem az, hogy az orvos kényelmetlen helyzetbe hozza a pácienst. Íme, három alapszabály: Az orvos soha nem tehet érzéki mozdulatokat – például nem simogathatja meg egyetlen testrészünket sem és a megjegyzésektől is tartózkodnia kell. Nem bírálhatja a szexuális életedet. Felhívhatja – sőt fel is kell hívnia – a figyelmedet a partnerváltogatás kockázataira, de semmi joga nincs megítélni miatta. Ha nőgyógyászunk valóban nem az orvosi etika szabályai szerint járt el, módunk van bejelentést tenni a főorvosnál, a rendelő vagy a kórház igazgatójánál, valamint a szakmai testületeknél. Alaposan gondoljuk azonban végig ezt a lépést: az ügyet igen alaposan ki fogják vizsgálni, és még az is előfordulhat, hogy a bíróságon kell tanúvallomást tennünk.

Kapcsolódó anyagok:

$$1729$$

$$1844$$

$$1879$$

$$2127$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top