Nyaralás gyerekkel

2008. 06. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azért a legtöbben el nem mulasztanánk az élményszerzés ezen intenzív formáját gyermekeinkkel, hiszen, ha a kezdeti nehézségeken átesünk, úgy, mint csomagolás, elindulás, kocsiban való hosszú tartózkodás, a siker biztosra vehető. Szinte törvényszerű például, hogy pelenkásunk az utolsó pillanatban fog bekakilni, és ahogy becsukjuk a kocsiajtót három-hatévesünk egérke hangon megszólal, pisilni kell.

Az is valószínű, hogy több órás kocsiút után még a nagyobbak is visszavedlenek sipító csomagocskákká, de a kapkodás, az idegesség hamarosan lecseng és azután általában mindenki jól érzi magát. Persze a kicsikkel való utazáshoz vagánynak és bevállalósnak kell lenni, vagy pénzesnek. Meggyőződésem azonban, hogy az előbb említettek utódai gazdagabb benyomásokkal térhetnek haza, mint az utóbbiaké. Egy vidéki sátoros kempingezést például, biztosan sokáig emlegetnek, főként, ha sáros esős napok is vegyülnek a repertoárba. De hát, ha tudunk újra gyermekké válni és levetkőzni a városi, polgári mivoltunkat, ezen nem is csodálkozunk, talán még egy kis sárdobálás, sárvár építés is belefér – ha az időjárás meleg marad, aminek a nagyon ifjú utódok esetében érdemes külön odafigyeléssel előre utánanézni.

A szabadban alvást, az esti zseblámpánál való olvasást, a természet közelségét nagyon élvezik a kicsik. Jó, ha olyan helyet választunk, ahol strandolási lehetőség is akad a közelben. A nyár mégiscsak elképzelhetetlen nagyobb kiterjedésű víz közelsége nélkül, és a gyerekek mindent, amit érezhetnek, láthatnak, közvetlenül tapasztalhatnak, beépítenek a személyiségükbe, ugyanúgy, mint ahogy sajnos, a negatív élményeket is.

Fontos, hogy tudatosan törekedjünk arra mi felnőttek, hogy jól érezzük magunkat, mert amit mi pozitívan fogunk föl, vagy pozitívra fordítunk, azt gyermekeink is úgy fogják megélni. Ahhoz, hogy számunkra is teljes legyen a kikapcsolódás, a gyerekes barátok társasága jó alapot ad. A kicsik jobban feltalálják magukat többen, a nők tudnak együtt főzni, a férfiak esetleg sportolni, esténként pedig a felnőttek külön játszani, beszélgetni, és persze lehet olyan nap is, amikor a két család külön szervez programot.

A gyerekbarát panziók, hotelek már jóval drágább formái a vakáció eltöltésének, de megvan az az előnyük, hogy teljes kiszolgálásban részesülünk, és a legtöbb helyen a gyerekek számára vannak külön félnapos foglalkozások (kézműves, sport, játék stb.), aminek az ideje alatt ők saját korosztályukkal, mi pedig édes kettesben lehetünk. A délutánokon meg a családi időtöltésé lehet a főszerep. Saját egyéni pihenésünket kipipálva könnyebben színvonalassá tudjuk tenni a gyerekekkel töltött időt. Külföldre utazni manapság, azt hiszem, kevesen tudnak a családosok közül. Ha mégis, több lurkó és kicsi gyermek esetén ajánlatos csatolni nagymamát, vagy megszokott bébiszittert, hogy ne csak üdülés legyen az ott töltött idő, hanem egyben felüdülés is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top