Nyiss rájuk!

2011. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rossz szomszédság török átok, tartja a mondás, és sokan komolyan is veszik. Rengetegen vannak kifejezetten rossz viszonyban a szomszédaikkal, de még ennél is többen vannak, akiknek egyszerűen fogalmuk sincs, hogy kik élnek a mellettük lévő lakásban vagy házban. Persze, van olyan, hogy eleve elviselhetetlen alakokat fogunk ki, ezért jogosak a sérelmek és igyekszünk minimalizálni a kapcsolatot, de sokszor előfordul, hogy egyszerű érdektelenség áll a fagyos viszony mögött. Pedig egy jó szomszéd tényleg hasznos és szórakoztató. A Szomszédünnep névre keresztelt program azt a célt tűzte ki, hogy minél több embert ráébresszen erre.

A kezdeményezés nem új. Az ötlet a 90-es években merült fel Párizsban. A város 17. kerületében segítőhálózatot hoztak létre az ott élők: bevásároltak az időseknek, iskolába vitték az ugyanoda járó gyerekeket, együtt karácsonyoztak az egyedül élőkkel és minden lehetséges módon segítették egymást. 1999-ben tartották az első Szomszédünnepet, ám ekkor még csak a kerület lakói vettek részt az eseményen. A következő évben már országos méretűvé vált a kezdeményezés, majd Európa egyre több országa csatlakozott a Neighbour’s Day néven ismertté vált megmozduláshoz. Tavaly például 30 országban, összesen 1200 helyszínen rendezték meg. „Ez a fantasztikus esemény legyen ok arra, hogy együtt ünnepeljünk a vidámság és a szolidaritás szellemében, ami olyan kedves nekünk!” – mondja Atanase Périfan, a Neighbour’s Day alapítója.

A szervezők szerint a szomszédok, illetve a szűkebb lakóközösségek együttműködése több szempontból is hasznos lenne. Egyrészt sokkal kellemesebb érzés egy otthonos, barátságos közegben élni, ahol biztonságot ad, hogy ismerős arcok üdvözölnek nap mint nap. Másrészt, ha megismerik egymást a szomszédok, könnyen kiderülhet, hogy tudják kölcsönösen segíteni egymást, másrészt társadalmi szinten is komoly előnyökkel jár, ha jó kapcsolatban vannak a környéken élők. „A szomszédsági kapcsolatok rendszeres ápolása gyarapítja és erősíti a társadalmi hálózatokat, így egy információs bázis létrejöttét eredményezi. Ez az információs háló rendellenesség esetén (járvány, baleset, katasztrófa) gyorsabbá és szervezettebbé teheti a segítségnyújtást és a tájékoztatást, tudatos felhasználásával pedig a bűnmegelőzés és a gyermekvédelem területén lehet eredményeket elérni.” – írják a magyarországi szervezők.

A Szomszédünnepet idén május 28-án rendezik. A helyszínekről és a programokról itt tájékozódhatsz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top