Nyitott kapuk a házasságban

2008. 10. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az európai kultúrában évszázadok óta a monogámia a jellemző, bár a középkori férjek elfogadott kicsapongásairól mindannyian hallottunk. A mai értelemben vett nyitott házasság a modern jóléti társadalmak szüleménye. A pár ‒ akár csak hallgatólagosan ‒ megállapodik abban, hogy szabad a vásár, a külön utak megengedettek. Sokan úgy gondolják, az ellaposodó kapcsolatokra gyógyír a nyitott házasság. Az együttélés leglazább formája, amikor már semmilyen érzelmi kötelék nincs a pár között, csak az összeszedett vagyon, vagy a gyerekek miatt nem válnak el. De ez már aligha tartozik a házasság kategóriájába.

 

− Tíz éve volt az esküvőnk, a gyerekeink óvodások ‒ meséli Eszter. Nem csinálunk ügyet abból, ha néha felbukkan valaki a másik életében. Nem tudom elképzelni, hogy életem végéig csak a férjemmel fekszem le. Más egyéb nem hiányzik a kapcsolatunkból, beszélgetünk, nevetünk, törődünk egymással. El sem tudom képzelni mással az életemet, mindenünk megvan, nem váltanék. Persze a kalandjainkat nem kötjük egymás orrára, nem is nyomozgatunk egymás után, de nem mondtuk ki, hogy mit szabad, és mit nem. Viszont ismerek olyan párt, akik részletesen elmesélik egymásnak a külön töltött estéiket.

Az ilyen házasság azonban sokszor csak az egyik fél részéről nyitott. A másik pusztán vállalja a muszáj szerepet, és ha el is fogadja a lehetőséget, szenved, nem boldog. A titokban félrelépőférj, és a homokba dugott fejű asszonyka esete nem tartozik a nyitott házasság kategóriájába.

 

Akiknél bevált a „sokszereplős” felállás azt állítják: mindkettőjük számára egyformán működik a dolog. Mégis többnyire a férfinak kedvez a laza kötelék. A nőknek ‒ akik már anyák is ‒, a gyerekek és a háztartás gondjai mellett sokkal kevesebb vegyértékük, idejük van a külső kalandokra, szabad estékre.

Sok férfi szívesen járna külön utakon, sőt meg is teszi, de a nyitott házasságot a birtoklási ösztöne miatt képtelen volna elfogadni. Ezért inkább túlórára hivatkozva eszi a tiltott gyümölcsöt, abban a megnyugtató tudatban, hogy felesége sosem tenne ilyet.

 

Minden pár a kezdetekkor kialakítja a saját szabályrendszerét. Van, ahol egy külön esti program sem fér bele, és a másik véglet, amikor szemet hunynak egymás flörtjei felett is. De akik a totális szabadságot választják ‒ abban a hiszemben, hogy ez a tartós és boldog házasság titka ‒, készüljenek fel, sokkal nehezebb lesz, mint amilyennek látszik.

A pszichológus szerint, a nyitott házasság halála, ha valamelyik fél szerelembe esik a külső kapcsolatában, és ennek lehetősége sokszorosa, mint egy zárt házasságban. A kötődés mindenkiben erős, és ha a házasságban fellépő hiányt másvalaki pótolja, hamar fordul a kocka, és a szeretőből új társ lesz. Aki pedig igazán szeret, olyan közel engedi magához a társát, mint senki mást. A bensőséges kapcsolat nem bírja el a harmadik személyt, még akkor sem, ha az csak egy futókaland képében lép be az életükbe. Éppen az lesz oda, amit a szerelem teremtett: a bizalom és az önzetlen hűség öröme.

Kapcsolódó anyagok:

$$748$$

$$215$$

$$227$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top