Nyomtatott sajtó bukása

2008. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tíz év múlva a média teljesen interaktív lesz, és az interneten keresztül fog eljutni a fogyasztóhoz, a papíralapú sajtó pedig kihal – jósolta a Microsoft vezérigazgatója a Washington Postnak adott interjújában. Nem lesznek újságok, magazinok, mert nem lesz rájuk igény. Sokkal több tartalomszolgáltató lesz, mint most, gyakorlatilag bárki készíthet majd online tartalmakat, az egész média valahogy úgy fog kinézni, mint most a blogok.

Ballmer saját példáján át vázolta fel, miért életképes a hirdetésekre épülő üzleti modell. Ha ő a világ egyik leggazdagabb embereként inkább nézi ingyen, reklámszünetekkel meg-megszakítva az interneten a kedvenc sorozatát (ami egyébként a Lost), mintsem megvegye az iTuneson pár dollárért, feltételezhető az emberek nagy részéről, hogy őket sem idegesíti annyira a reklám, hogy fizessenek a hirdetésnélküliségért. A New York Times is megszűnhet papíron. Ezt a lehetőséget maga az évek óta csökkenő profitot nyújtó újság tulajdonosa, elnöke és kiadója, Arthur Sulzberger latolgatta. „Az a célunk, hogy levezényeljük az átállást a nyomtatott példányoktól az internetes kiadásra” – mondta Sulzberger, megjegyezve, hogy egyre szűkülnek a piac igényei a nyomtatott újságra.

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol már nincsenek újságos standok. Miért lenne jobb, mint a mostani? Miért lenne jobb, ha minden információt az interneten szereznénk be? Nézzük az előnyöket. Az interneten másodpercek alatt megtalálhatjuk a számunkra fontos információt. Rengeteg böngésző nyújt segítséget abban, hogy gyors és sikeres legyen a keresésünk. Fontos szempont még, hogy bármikor elérhetőek az adatok, ha éjjel támad kedvünk egy kis olvasásra, ugyan úgy megtehetjük, mint ha a munkahelyen nap közben. Rengeteg elektronikus lap létezik, ahol archívum is található és, ha éppen egy korábbi számot szeretnénk elolvasni, akkor arra is lehetőség van. Nem kell a szekrény mélyén órákat keresgetni, hogy megleljük. Egy átlagos olvasó, miután elolvasta a kedvenc újságát tuti, hogy nem fogja elrakni későbbre. Ki gondol arra, hogy esetleg fél év múlva – vagy lehet az három év is –, szüksége lesz rá. Az internetes lapok, helyettünk végzik el ezt a munkát és minden percben készen állnak arra, hogy felhasználjuk adatbázisukat.

További előnyei, hogy manapság rengeteg netkávézó nyílt meg. Ha nem vagyunk otthon, és olvasgatni támad kedvünk, pár száz forintért beülhetünk egy órára. Sokkal gazdaságosabb, mint megvenni az újságot. És ezen az áron maximum csak egy szennylapot vehetnénk, viszont az interneten több ezer lehetőség közül lehet válogatni. Nem csak előnyei vannak az online sajtónak. Él az emberekben egy olyan érzés, hogy igaznak tartják a nyomtatott papíron szereplő információkat. Ezzel szemben az interneten megvan arra az esély, hogy esetleg hibás információkba botlunk. Ez kiküszöbölhető annyival, hogy olyan oldalakat látogatunk, ahol korrekt szerkesztőség áll a kulisszák mögött.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top