Ökoesküvő

2009. 05. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán nem is gondolnánk, maga a rendezvény ökológiailag milyen káros ─ kiszámolták, hogy egy átlagosan programozottan pazarló puccos esküvő természetbe való beleavatkozását húszévnyi gyaloglással egybekötött szigorú vegetarianizmussal lehetne csak ledolgozni, egy 9 grammos, 18 karátos aranygyűrű előállítása során pedig 18 tonna bányahulladék keletkezik…

Egy esküvő Magyarországon nagyjából egy-másfél millió forintba kerül (az USA-ban bő hárommillió, Nagy-Britanniában ötmillió felett van), és akkor az előrendezvényeket és nászutat még nem is számoltuk. A hajdan közösségi hagyományok szabályozta szertartás mára szinte iparággá vált, csak a résztvevők pénztárcája és vélt, illetve valós elvárásai szabnak határt, a csillogás hatósugarának.

Zöld lelkiismeretünkre és pénztárcánkra egyaránt a lagzi mérete és lefolyása lesz döntő hatással. Minél több embert hívunk meg, annál kevésbé vállalható a dolog ökológiai szemszögből. Amelyik vendég nem gyalogszerrel érkezik, növeli a lakodalom szén-dioxid-kibocsátását – a brit lakodalmak átlagosan 14,5 tonnát juttatnak a légkörbe –, és kivétel nélkül mindenki hozzájárul a hátrahagyott szeméthalom növeléséhez.

Az amerikai esküvőipar szerint elérkezett a környezetbarát esküvők ideje. Azonban ne újrahasznosított papírból készült menyasszonyi ruhát viselő arákat képzeljünk magunk elé! A zöldesküvővel a mesés ruháról dédelgetett álom megvalósulhat, csak kölcsönözni kell, vagy odafigyelni, hogy természetes anyagokból készüljön, és a nagy nap után is hordható legyen. A sok felesleges nászajándék helyett viszont megkérhetjük a rokonokat, barátokat, ismerősöket, hogy inkább adakozzanak egy bizonyos jótékony célra. Show elemnek találjatok ki saját tradíciókat, tűzijátékra, lufira még csak nem is gondolva! Szép szokás például, ha a fiatal pár készül valami kis előadással a vendégek számára, vagy a baráti kör, a testvérek csinálnak meglepetés előadást. Egy rövid filmösszeállítás is érdekes lehet az ifjú házasok találkozásukat megelőző életéből. A kívánságlámpások levegőbe bocsátása emlékezetes momentuma lehet az esküvő utáni bulinak, ráadásul viszonylag olcsó és egyáltalán nem terheli a környezetet. A lámpások csendesen meghitten szállnak a magasba, természetes alapanyagokból készülnek, könnyen lebomlanak és vásárlásukkal jót is teszünk, mert minden darabbal támogatjuk az S.O.S. Gyermekfalvakat.

A fiatal párok körében egyre inkább elterjed az esküvő másnapján elültetett fa hagyományának gondolata. A helyszínt gyakran felajánlják hatalmas parkokkal rendelkező wellness szállodák is. Ez nekik is reklám, így a párok évről évre visszatérnek, hogy megnézzék saját fájukat.  A földvirág jó köszönőajándék a násznép számára. Maréknyi feketeföld, benne egy szem virágmaggal. Ötféle változatban kapható, zsázsa, mustár, törpenapraforgó, fehér here és körömvirág között válogathatunk.

Nem mindegy, kinek esküszünk: magunknak, egymásnak, a rokonoknak és a barátoknak, esetleg a fogyasztásnak? Nagyszabású lagziknál bizony felmerül a kérdés: mi is az esküvő? Nem vész el a sok körítés mögött a lényeg? Ez az ökológiailag ártalmatlannak szánt esküvőkre is igaz, sorra alakulnak zöldesküvő - szervező cégek, amelyek garantálják, hogy a vacsorán felszolgált ételek alapanyagai kizárólag helybeli termelőktől, természetes összetevőkből állnak, ökoesküvőiruha-tervezők tűnnek fel, hogy a menyasszonyi ruha ne csak természetes anyagokból készüljön, hanem divatos is legyen, stb.

Fontos azonban, hogy a zöld esküvő meggyőződésből legyen zöld, és ne csak azért, hogy elmondhassuk, a legújabb trend szerint házasodtunk... Ha már túl sok a hűhó a rendezvény körül, gondolkozzunk el, hogy egy szerény esküvő, zöldesküvő-szervező nélkül, nem lenne-e mégis zöldebb…

A zöld esküvő lényege: • Akinek lehet, küldd e-mailben meghívót, vagy készítsd el saját kezűleg, ha mód van rá, újrahasznosított papírból! • Használj a dekorációhoz és a menyasszonyi csokorhoz az épp aktuális évszaknak megfelelő, helyben termett virágokat! Felejtsd el a lufit! • A szertartás és a lagzi helyszíne ne legyen egymástól túl messze. • Bérelj helyszínt valamilyen nonprofit szervezettől, múzeumtól vagy közösségi háztól, vagy rendezd szabadban a bulit, világíts mécsesekkel, gyertyákkal. • Hívj olyan zenekart, akik akusztikus hangszereken játszanak! • Az esküvői autó helyett legyen lovas kocsi vagy hintó. • Inkább kölcsönözd a ruhát, mint megvedd vagy megvarrasd, ha mégis, akkor az esküvő után fordítsd jótékony célokra, adományozd el! • Az ételeket és italokat helyi termelőtől szerezd be! • Papírképek helyett készüljenek digitális fotók!

Kapcsolódó cikkek:

$$3326$$

$$2785$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top