Olasz hét a Donnán!

2011. 04. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az olaszok idén ünneplik az itáliai városállamok egyesítésének 150. évfordulóját. Az egész 2011-es év Garibaldiról, a nemzettudatról és az egységről szól náluk. Úgy gondoltuk, hogy egy hétre mi is beszállunk a buliba!

Az olasz csizma nem volt mindig egységes: Itália évezredeken keresztül kisebb-nagyobb városállamok halmaza volt, és az olasz temperamentumhoz híven többnyire viszály dúlt köztük. Általában a környező országokkal is puskaporos volt a viszonyuk. Sokat küzdöttek, mire végre egyesültek a tartományok és az európai nagyhatalmak szuverén államként fogadták el Olaszországot. A nagy esemény 1861 március 17-én történt, ekkor deklarálták az Olasz Királyság létrejöttét, II. Viktor Emánuel ezen a napon emelkedett az egyesített trónra.

 Viktor Emánuel király    

Érdekességek:

- 1871-ig Firenze volt a főváros, csak ezután költözött át a király Rómába. - Garibaldi azért választotta a vörös posztóinget felkelő serege egyenruhájának, mert ez volt a legolcsóbb ruhadarab és minden szegény ember ebben járt akkoriban. - II. Viktor Emánuelnek 16 gyermeke született (lehet, hogy több is, de ennyiről biztosan tudnak a történészek), viszont nagyon sokan halva születtek, vagy kisgyermekkorukban meghaltak közülük. - 1859-ben az olaszok ellen vonuló osztrák sereget Gyulai Ferenc táborszernagy vezette, Ferenc József császár megbízásából. - II. Viktor Emánuel állítólag elcserélt gyermek: „Már Viktor Emánuel gyerekkorában felmerült, hogy ő valójában nem Károly Albert herceg és Mária Terézia főhercegnő gyermeke, hanem elcserélt gyermek, egy Gaetano Tiburzzi nevű hentes törvénytelen fia. Firenzében a dadája, Teresa Zanotti Racca véletlenül tüzet okozott a gyerekszobában, de a kisfiút az élete árán kimentette. A városban viszont elterjedt a hír, hogy a fiú mégis meghalt, mert súlyos égési sérüléseket szenvedett. Emiatt veszélybe kerülhetett volna a királyi család utódlása, s pénzért megszerezték Tiburzzi és szeretője gyerekét. Mindenesetre Viktor Emánuelről feljegyezték, hogy rendkívül erős testalkatú, merész, olykor szilaj férfiú volt, ezzel szemben sem apja, sem anyja nem rendelkezett ilyen tulajdonságokkal.” (Wikipedia)

Az Olasz hét során a 150 éves évforduló alkalmából a Donnán főleg olasz emberekkel, szokásokkal, ételekkel és helyekkel foglalkozó cikkeket publikálunk. Mondjátok el a véleményeteket, meséljétek el élményeiteket, emlékeiteket itt a Donnán vagy a Facebook Klubunkban!

 Garibaldi  

Képek: Wikipedia

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top