Olívázz alternatívan!

2011. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mediterraneum egyik legnagyobb áldása a Spanyol-, Görög- és Olaszországban is hatalmas mennyiségben előállított olívaolaj. A szív- és érrendszerre, az emésztésre gyakorolt hatásai közismertek, valamint azt is jól tudjuk, hogy arckrémekbe, testápolókba keverve csodát tesz. Ezzel azonban még nem merült ki felhasználhatóságának a tárháza, egyéb, alternatív módokon is a szolgálatunkba állíthatjuk a Homérosz által folyékony aranynak titulált olívaolajat.

Ráadásul ezekhez a felhasználási módokhoz az olcsóbb olívaolajak is kiválóak, nem csak a drága extra szűzek.

Bútorápolás

Egy puha anyagú törlőrongyot nedvesítsünk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, és ezzel töröljük át a fabútorok felületét. Tovább fokozhatjuk a tisztítóhatást, és emellett friss illatot varázsolhatunk a lakásba, ha az olajhoz ecetet vagy citromlevet keverünk.

Edényvédelem

Ha a mérőedényeket, a konyhai mérleg tányérját átdörzsöljük egy kis olívaolajjal, akkor használat után a ragacsos szubsztanciák, mint a méz, a margarin, a zsír, könnyebben eltávolíthatók az említett konyhai segédeszközökről.

Ugyanez a módszer a kerti szerszámoknál is bevethető.

Beragadt cipzárak ellen

Megakadt a cipzár, és hiába rángatjuk, nem mozdul se fel, se le? Egy vattapamacs segítségével vigyünk fel olívaolajat a cipzár fogaira, ezután kezdjük el finoman lehúzni.

Acél és réz formában tartása

Egy tiszta ruha segítségével dörzsöljünk egy kis olívaolajat a rozsdamentes acél és réz felületekre. Így nem lesznek csíkosak, valamint a rozsdásodásnak, patina kialakulásának is elejét vehetjük.

Bőr megújítása

Új életet lehelhetünk megkopott bőrtáskáinkba, pénztárcáinkba, ha átdörzsöljük őket olívaolajjal, majd 30 perc múlva még egyszer áttöröljük azokat, eltávolítva a felesleges olajat a felületükről.

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top