Oltás a HPV ellen

2009. 08. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A humán papilloma vírus a nőket fenyegető kórokozók egyik legveszélyesebb fajtája. Ugyan a férfiakat sem kíméli, de a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban a HPV  a felelős. Sokan nem tudják, hogy szexuális érintkezés útján – gyakran csupán az altesti bőrkontaktus útján  – terjed.

A HPV-nek több, mint 100 típusa – úgynevezett törzse – létezik, de csak harmada veszélyes a női nemi szervekre. Ha megfertőződtünk, ennek legsúlyosabb következményei a nemi szervvel kapcsolatos rákos megbetegedések lehetnek. Ugyanez a vírus okoz szemölcsöt is, amely észrevehető, kezelhető és figyelmeztető jel arra, hogy a vírus velünk sem kivételezik.

De a kutatások kimutatták, hogy a nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik. A vírushordozók gyakran nem is tudnak róla, hiszen a vírus alattomos módon tünetmentes, így a fertőzött úgy terjeszti, hogy nincs is tudatában betegségével. Érdekes, hogy a nők több, mint fele a szexuális élete első pár évében betegeszik meg, így általában már fiatal korunktól kezdve magunkban hordozhatjuk a HPV-t. Legkorábban 9 éves kortól lehet, beadatni gyermekünknek az oltóanyagot. 12 éves kor alatt ugyan még nem veszélyeztetettek a lányok, hiszen nem élnek szexuális életet, mégis az immunrendszer jó válaszképessége miatt egyes orvosok ajánlják az ilyen korai védelem kiépítését. Mindenképpen konzultáljunk gyermekorvossal és nőgyógyásszal is, mielőtt rohanunk beoltatni gyerekünket! Bár az ördög nem alszik, és az idősebb korosztály is ugyanúgy veszélyeztetett, az oltást csak 25-26 éves korig törzskönyvezték. Ez nem jelenti, hogy hatástalan az idősebbeknél, csupán azt, hogy az immunrendszer válasza ezen életkor alatt biztonságos. Az ezzel kapcsolatos kísérletek még folynak.

A humán papillóma vírusnak négy nagyon veszélyes törzse van, melyek a rákos megbetegedésekért felelősek. A kutatóknak sikerült kikísérletezniük egy olyan oltás-sorozatot, amelynek négy lépése immunissá tesz a vírus e négy típusa ellen. Mivel az oltás alkalmazása még gyerekcipőben jár, nem tudják pontosan, hogy körülbelül hány évig vagyunk felfegyverezve a humán papillóma ellen. Egyes szakemberek szerint körülbelül hét évig véd biztosan a vakcina.

A nőgyógyászok hangsúlyozzák, hogy teljes védelem nincsen, így aki döntött és beoltatta magát, továbbra sem hanyagolhatja el a szűrővizsgálatokon való részvételt. A vírusok ugyanis mutálódnak, így megváltozhatnak annyira, hogy az oltás védőereje csökkenjen. De ez mind-mind idő, amit figyelembe véve megéri az amúgy borsos árú védelmet megvásárolni. A recept felíratásakor a nőgyógyász elmondja a teendőket, amelyből a legfontosabb, hogy, ha egyszer már kiváltottuk a vakcinát, azt nem tárolhatjuk a gyógyszeres szekrényben, hanem a lehető leggyorsabban be kell oltatnunk magunkat vele.

Az oltóanyagot ma még nem támogatja a társadalom biztosítás, de remélhetőleg hamar felismerik megelőző szerepét a betegségben és így elérhetővé válik minden nőnek, pénztárcától függetlenül. Addig azonban több tízezer forintba kerül a védelem a HPV olyan törzsei ellen, amelyek naponta több, mint 600 nő halálát okozzák.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top