Öregedésgátlás csodaszerek nélkül

2011. 01. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az öregedés az élet természetes velejárója. Nemcsak a ráncok tanúskodnak arról, hogy korosodunk, szellemi éberségünk, szerveink állapota, életerőnk, csontjaink, vérnyomásunk és hajunk is jelzi, eljárt felettünk az idő. S bár ellenszer nem létezik, azért tehetünk egyet s mást szellemi és testi egészségünk hosszú távú megőrzéséért.

Ami bőrünket illeti, bizonyára jól ismerjük a szépségipar által kínált legkülönfélébb öregedésgátló kozmetikumokat, maszkokat, anti-aging E-vitaminos krémeket, melyek hangzatos jelzőkkel társulnak, befolyásolva ezzel a fogyasztókat. Gyakran használt kifejezések a liftingelő, revitalizáló, intenzív regeneráló, hyaluronsav- vagy méhpempő-tartalmú, bőrtápláló kollagén alapú...és még sorolhatnák. Az úgymond mesterséges szerek mellett azonban megtalálhatók a természetben is az öregedést gátló és a sejteket megújító anyagok. Ezen antioxidánsok tulajdonképpen gyulladáscsökkentő hatásúak és lassítják a szabadgyökök kialakulását. Leginkább a táplálkozással tudjuk ezeket bejuttatni szervezetünkbe.

Mire is figyeljünk?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fogyasszunk sok halat, diófélét, gyümölcsöt, zöldséget. Ezek közismert ’házi csodaszerek’. Sajnos mégsem visznek be a mai fiatalok elegendő hasznos tápértéket a szervezetükbe, inkább részesítik előnyben a gyorséttermek silány menüit.

A kiegyensúlyozott étrend elemi része tehát a gyümölcs. A citrusfélék, a déli és színes gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen lenne, például a mandarin és a narancs A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, így vitaminpótlásra tökéletes. Bizonyított továbbá a citrusfélék rákellenes hatása, valamint jelentős rosttartalmuk révén könnyen emészthetőek. A zöld leveles zöldségek szintén antioxidánsnak számítanak magas vas-  és más ásványianyag-tartalmuk miatt, a saláta napi étrendünk részét kellene hogy képezze. A gyümölcsök és zöldségek energiát biztosítanak testünk számára, ráadásul rendszeres fogyasztásuk megakadályozza a számottevő tömegnövekedést. Mi több, a kor előrehaladtával a szervezetnek egyre több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, tehát érdemes tabletták helyett helyes táplálkozással növelni a vitaminszintet.

A teljes kiörlésű lisztből készült ételek szintén hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, elsősorban a vér koleszterinszintjének csökkentésével.

Kerüljük viszont a konzervételeket. Bár állítólag nem tartalmaznak nagyon sok tartósítószert, mivel az élelmiszerek légmentesen zártak, s már számos egyéb módszer létezik a konzerválásukra (melegítés, fagyasztás, szárítás), mégiscsak ajánlottabb megvásárolni a friss alapanyagokat.

Ősigazság: igyunk sok vizet. Ez legalább napi 2 litert jelent. Elengedhetetlen ez a mennyiség a szervek és a bőr megfelelő hidratáltságához, s a méregtelenítéshez. Ne dohányozzunk és tartózkodjunk a mértéktelen alkoholfogyasztástól. Ezek csak felgyorsítják az öregedési folyamatot, amellett, hogy a máj és tüdő megbetegedéseiért is felelősek.

Kíméljük bőrünket az ultraibolya-sugárzástól. Hacsak lehet, ne tegyük ki magunkat a káros sugarak okozta rákos megbetegedéseknek, használjunk tavasztól őszig fényvédő arckrémet vagy olyan nappali krémet, mely már legalább 15-ös faktorú. Így a ráncok kialakulását is késleltethetjük.

Végül jön az irritáló tanács, a „Ne stresszeljünk!” közhely, amire kinyílik a bicska a zsebünkben.  De mit lehet tenni, ha egyszer tényleg ez a fő elixír a hosszú, egészséges élethez? Ráadásul a stressz a probléma megoldásában sem visz minket előrébb, a betegségekben viszont annál inkább. Ha túlfeszített tempóban dolgozunk, járjunk el legalább heti rendszerességgel edzőterembe, jógázzunk vagy izzasszuk magunkat otthon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top