Otthon, édes otthon… vagy inkább pokol?

2011. 06. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hazaérsz, kinyitod az ajtót, visszahőkölsz: sivatagi hőhullám tör rád a lakásból. Mintha nem forrtál volna fel már eléggé a kinti hőségben… Klímád nincs, idén se lesz, a panel falai pedig ontják a napközben magukba szívott forróságot… Megszökni nem tudsz, így hát nem marad más választásod, egyéb módokon kell mérsékelned a meleget.

Mégis hogyan? Ennek játunk utána, rutinos „panellakókat” kérdezve, ők miként veszik fel a kesztyűt a lakásukat pokoli szaunává változtató hőség ellen. Sok tipp hangzott el, íme a leghatékonyabbnak tűnők:

-          Ha még redőny sincs: világosabb árnyalatú sötétítő függönyök: míg a barna, fekete, sötétkék anyagok elnyelik a nap sugarait, majd meleg formájában juttatják azokat vissza a környezetbe, addig a világosabb árnyalatú sötétítők visszaverik a forróság nagy részét. Emellett a lakásban nem kell napközben villanyt kapcsolni, hiszen elegendő világosság van ahhoz, hogy kényelmesen el tudjuk végezni a teendőinket.

-          Hajnali szellőztetés: a kora reggeli órákban általában még enyhe az idő, ekkor érdemes alaposan kiszellőztetni a lakást. Később azonban már ne legyenek nyitva a nyílászárók, hogy ne engedjék be a meleget.

-          Ventilátor a lakás közepén: számos panellakásnak a közepén szokott a leghűvösebb lenni a levegő, ide érdemes beállítani a ventilátort, hogy kavarja tovább az enyhébb hőmérsékletet.

-          Lezárt szobák: a helyiségek nem melegednek egyenlő mértékben. A magasabb hőmérsékletű szobákat lehetőség szerint érdemes a lehető legkevesebbet használni, és becsukva tartani az ajtajukat, hogy ne menjen át belőle a meleg a valamivel hűvösebb levegőjű helyiségekbe.

-          Zuhany: köztudottan frissítő hatású, és tovább élvezhetjük hűsítő mivoltát, ha nem törüljük utána magunkat szárazra, hiszen a testfelületünkről párolgó víz is hűt.

-          Hűsítő permet: Ha nem akarunk negyedóránként zuhanyozni, akkor fogjunk egy porlasztófejjel ellátott palackot, alaposan öblítsük ki, majd töltsük fel vízzel, és időnként permetezzük be magunkat.

-          Jeges lepedő: Drasztikus megoldás. Egy lepedőt nedvesítsünk meg, néhány percre tegyük a fagyasztóba, majd tekerjük bele magunkat egy kis időre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top